tyuik

Páginas: 2 (323 palabras) Publicado: 19 de noviembre de 2014
Resistència

La resistència és la capacitat biològica, per a poder oposar-se a la síndrome de la fatiga.

La fatiga és el nivell fisiològic a què s'arriba per l'esforç, al límit de lespossibilitats físiques de l'individu (per intensitat o volum).

Diferenciem tres tipus de fatiga:

* Fatiga local: afecta el múscul o grup muscular que ha treballat de manera principal.* Fatiga general: afecta tot l'organisme.

* Fatiga psíquica: prové de múltiples situacions d'estrés.

La resistència depén de la capacitat de l'organisme per a portar i usar l'oxigendurant el treball físic. També influeix la capacitat de l’organismme per a eliminar substàncies que són conseqüència del treball físic, com ara l'àcid làctic i el diòxid de carboni.

Té granimportància la capacitat i eficiència del sistema cardio-respiratori i la resta de sistemes que participen del treball físic.

Tipus de resistència:

Aeròbica: capacitat per a realitzar un esforç prolongaten el qual participen nombrosos grups musculars. El funcionament del sistema cardiorespiratori aporta l’oxigen necessari d'acord amb les necessitats energètiques requerides.

Anaeròbica: és lacapacitat de suportar esforços intensos, de menys de 3-4 minuts, durant els quals no es pot proveir l’oxigen per a les necessitats energètiques requerides. Aquesta forma d'optenció d'energia s'anomenaanaeròbica en aquest cas com a conseqüència de la no participació de l'oxigen en el procés. Segons la via metabòlica utilitzada parlarem de via anaeròbica alàctica o via anaeròbica làctica. Si l'energias’obté de les reserves d’ATP (Adenosí-Tri-Fosfat) i de PC (Fosfocreatina) del nostre organisme, parlarem de resistència anaeròbica alàctica i si l’esforç s’allarga i les reserves d’ATP i PC s’esgoten,l'energia s'obtindrà de la glucòlisi anaeròbica, aleshores parlarem de resistència anaeròbica làctica.

Quan l'esforç s’acaba, hem de recuperar-nos durant més o menys temps segons el tipus...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS