TÈNCIQUES ARTÍSTIQUES

Páginas: 5 (1223 palabras) Publicado: 11 de octubre de 2015





TÈNCIQUES ARTÍSTIQUES



FITXES DE LES OBRES




















A. Apartat introductori:

1. Autor: Damià Campeny
Títol: El rapto de Deyanira por el centauro Neso
Data: 1835

2. Fotografia:












3. Ubicació:
Número catàleg: 010410-000

4. Breu descripció iconogràfica:
Deyanira era la tercera dona de Hèracles i germana de Meleagro. En la següent escena, es representa el momenten què el salvatge centaure Neso, rapta a Deyanira quan aquesta va a creuar el riu Eveno. La intenció del centaure no es una altre que violar-la. En intentar-ho, el marit de Deyanira, Heracles, els veu i mata d’una fletxa en el cor al centaure Neso.
En la següent representació podem observar un conjunt escultòric format per dos personatges. El primer és Deyanira i el segon el centaure Neso.Aquest té la meitat superior del cos en forma humana i la meitat inferior en forma de cavall. A més, es troba amb les potes davanteres doblegades al terra i les potes anteriors estirades, fent així que Deyanira segui a la seva part posterior. Deyanira amb un braç recolzat a l’esquena de Neso té el cap inclinat mirant a la cara de Neso. Aquest, sostenint amb una mà la túnica de Deyanira, li torna elgest.


5. Història de l’obra:
Aquesta obra va ser realitzada per Damià Campeny, com a compliment del contracte que tenia amb la Junta de Comerç. En aquest contracte es citava que devia fer una obra anualment. Aquesta Junta de Comerç, va estipular un llistat d’obres que Campeny hauria de realitzar com a eines per lluir-se.
També s’han trobat alguns esbossos de l’obra. Un d’ells es troba en reversdel dibuix amb l’escena Briseida entregada a Agamenón. Aquí es representa el moment en què Heràcles demana a Neso que deixi passar a la seva dona Deyanira a l’altre banda del riu.
D’aquesta obra també s’han trobat altres còpies i models en terracota. Altres d’aquestes còpies no han estat realitzades per Damià Campeny, sinó per Abellà.

6. Reinserció de l’obra en el context original:
Aquestarepresentació escultòrica no formava part de cap conjunt escultòric, simplement és un conjunt escultòric independent. Encara que, cal dir que aquest tema de Deyanira i el rapte per Neso ha estat representat de diferents maneres. Més ben dit, s’han fet diverses representacions del tema en moments diferents de la història de Deyanira i Neso.
Aquesta obra estava pensada per que fos exposada per part dela Junta de Comerç, com la gran majoria d’obres de Campeny, ja que tenia un contracte amb ells. Campeny no va tenir gaire en compte l’indret on s’exposaria l’escultura ni la llum ja que va decidir realitzar l’obra en terracota, i aquest material no permet gaire joc amb les llums i les ombres.

B. Descripció material:

1. Dimensions: 24 x 25,5 x 17 cm
2. Tipus d’escultura: és un conjuntescultòric format per dues figures.
3. Classe de material: terracota
4. Procés escultòric seguit: amb la terracota el procés que es va seguir va ser el següent: com que la terracota és argila, aquesta es va modelar i després endurida al forn.

C. Tècnica:
A l’escultura podem observar diferents marques d’eines o del pas del temps. Per exemple, en el pit de la figura de Deyanira trobem una marca d’una eina,fa com una ratlla. També trobem una marca similar al braç dret de Deyanira, a la part de l’aixella, una marca que fa semblar com si l’haguessin arrancat el braç. D’altra banda trobem altres marques a la barba del centaure Neso, falten trossos de barba, o petits forats que trobem en tot el conjunt escultòric.
D’altra banda i com he dit anteriorment, no té en compte la llum, ja que el material comla terracota no permet gaires jocs amb les llums i les ombres. Pel que fa la part de l’espectador, encara que és una escultura per veure des de diversos punts de vista, la part del darrere no està gaire treballada, deixant coses inacabades com la part animal del cos de Neso, o les seves potes. A més, cal dir també que l’atenció de l’obra es centra en els caps dels personatges i el cos de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • vantguardies artistiques
  • Tècniques artistiques i restauració

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS