ugtd

Páginas: 8 (1829 palabras) Publicado: 25 de marzo de 2013


TIERRA Y LIBERTAD







Paula Feliu Colomer
4 eso B

TIERRA Y LIBERTAD:
1) Situacronològicament la segona república:
La segona república va tenir lloc enter els anys 1931 i 1936.

2) Quines reformes es van fer durant el bienni reformista?
Van fer les següents reformes:

LA REFORMA MILITAR: Manuel Azaña va escometre la reforma de l’exèrcit, per que el considerava endarrerit tècnicament, per fer-ho el govern va elaborar una llei de retirs, que va permetre la jubilació de gairebéla meitat dels oficials. Igualment, es va sotmetre l’exèrcit al poder civil,es va reduir el nombre de capitanies generals, es va dissoldre a considerats contraris a la República.
LA REFORMA RELIGIOA I LA REFORMA EDUCATIVA: També es va intentar disminuir el pes de l’Església Catòlica i la seva influencia en l’educació. La nova Constitució va separar l’ Església de l’Estat i, en conseqüència, vaser abolit el pressupost de culte clero, es va prohibir l’ensenyament als ordes religiosos i es va dissoldre la Companyia de Jesús.
El govern va intentar promoure una educació laica i l’Estat va assumir la responsabilitat de l’escola publica. Amb aquest propòsit, es van destinar grans inversions a construccions escolars i es va incrementar el nombre de professors.
LA REFORMA TERRITORIAL: Laconstitució va obrir el camí a la descentralització de l’Estat, oferint la possibilitat d’elaborar estatuts d’autonomia i d’establir governs d’autònoms.
A mes de Catalunya també es van dur a terme processos d’autonomia al país basc i a Galicia
LA REFORMA AGRÀRIA: La república va bordar el problema del latifundisme. A algunes zones d’Espanya hi havia centenars de milers de jornalers sense terres ien una situació de misèria extrema, mentre que la propietat es concentrava a les mans d’uns quants centenars de propietaris.
Una llei del govern, el 1932, va decretar que eren expropiables les grans finques no fossin conreades i en va permetre la distribució entre els pagesos sense terres.

3) Que va passar amb aquestes reformes durant el bienni conservador?
El reformisme republicà va haverd’enfrontar-se a l’oposició dels grans propietaris agraris, a la jerarquia de l’església catòlica a una part de l’exèrcit i a amplis sectors de les classes altes i mitjanes. Aquests grups van considerar amenaçades les seves propietats i el poder que de feia segles havien estat exercint en la vida espanyola.

4) Quin va ser el resultat de les eleccions de febrer de 1936 i quines conseqüències vatenir?
Les eleccions van donar la victoria al front popular, tot i que amb un marge escas. El mes de maig van nomenar president de la república a Santiago Casares Quiroga, cap de govern. La coalició d’esquerres va continuar les reformes frenades el 1933 i es va re instaurar la generalitat de Catalunya.


5) Fes un resum de la pel·lícula:
Buscant en els papers del seu avi mort, una noiadescobreix el passat militant del seu avi, i sobretot la seva participació com a soldat del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM)  a la guerra d'Espanya el1936. Es llavors es veuuna reunió del Partit comunista anglès, en els anys 1930. Un congressista exposa la utilitat d'anar a lluitar a Espanya, on Franco intenta prendre el poder per la força. L'avi, David, decideix anar a les trinxeres aEspanya, ja que pensa que seria més útil allà, i ho comparteix amb la seva novia.
La història de David a Espanya comença quan David agafa el tren per anar a Barcelona; A Barcelona, s'uneix al POUM (Partit Obrer d'Unificació Marxista) i l’envien a les trinxeres, a l'Aragó, mentre que a penes ha estat format per combatre. Allà, coneix voluntaris que arriben de tota Europa per enfrontar-se al feixisme...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS