uguygyu

Páginas: 6 (1437 palabras) Publicado: 6 de enero de 2014
La intel·ligent no es casa
Tema:
El tema d´aquest text és “la inseguretat masculina davant la intel·ligència i l´èxit femení”.
Resum:
Aquest article d´opinió de Pilar Rahola, titulat La intel·ligent no es casa, s´inicia amb les conclusions aportades pels estudis de diverses Universitats, segons els quals les dones llestes tenen menys possibilitats de casar-se, mentre que en el cas dels homesés a l´inrevés. I és que a les dones no els importa competir des d´un punt de vista intel·lectual amb els seus marits i, per això, prefereixen els homes intel·ligents, motiu pel qual disminueixen les seues possibilitats d´accedir al matrimoni. Tot seguit, l´autora empra una cita pròpia per a recordar-nos que, de sempre, la intel·ligència masculina ha estat valorada de manera més positiva que lafemenina. Potser, en el fons, només es tracte d´un problema d´inseguretat per part dels homes, si bé cada vegada n´hi ha més –sens dubte, els més interessants- que admiren i s´estimen les dones intel·ligents.
Àmbit d´ús:
L´àmbit d´ús on s´ha generat el text és el periodístic, ja que es tracta d´un article publicat a El Periódico de Catalunya, diari que s´edita en una doble versiócatalà/castellà.
Gènere textual:
El gènere textual que l´autor ha fet servir és l´article d´opinió , gènere on l´autor expressa la seua opinió crítica o polèmica sobre un tema d´actualitat.
Tipologia textual:
Pel que fa a la tipologia textual utilitzada és l´expositivoargumentativa, ja que al costat de seqüències textuals expositives –com les dades aportades pels estudis de diverses Universitats que apareixenal primer i segon paràgraf, i que al mateix temps funcionen com a arguments de quantitat-, n´apareixen d´altres típicament argumentatives, com l´argument d´autoritat –l´anàlisi recollit al Australian Twins Registry- de la part final del segon paràgraf, o l´últim paràgraf mateix, on apareix explícita la tesi de l´autora (“¿Inseguretat masculina”).
A més, s´ha de remarcar que la finalitat deltext és clarament argumentativa, en concret la d´exposar l´opinió de l´autora –la de la major exigència de les dones intel·ligents a l´hora d´escollir parella, i de retop deixar en evidència la inseguretat masculina-, i orientar així l´opinió del lector cap a un plantejament feminista, tal com correspon a un text pertanyent al gènere textual de l´article d´opinió com és aquest.

Variaciólingüística:
Des del punt de vista diacrònic es tracta de la varietat actual de la llengua.
D´altra banda, el registre lingüístic o varietat diafàsica està vinculada a l´àmbit d´ús periodístic, l´àmbit comunicatiu propi del gènere emprat –l´article d´opinió-. Es tracta, per tant, de la varietat estàndard (registre formal neutre) de la llengua. Podríem afirmar, a més, que empra un estàndard amb un grau deformalitat mitjà, ja que tracta un tema de general no especialitzat, el text és en el seu conjunt perfectament comprensible i no apareixen tecnicismes ni cultismes. Per contra, sí que advertim algunes desviacions de l´estàndard, més pròpies d´un registre col·loquial com: perdin la xaveta (l. 11), remata (l.13)…
En el nivell diatòpic, es pot dir que es tracta de la varietat del català oriental,per l´ús d´alguns trets dialectals determinants com l´ús del possessiu seva (l. 5), de formes del plural com homes (l. 8) , de les desinències verbals del present de subjuntiu com perdin (l. 11)…, aixío com l´aparició d´algun terme com avui (l. 25).
Veus del discurs:
L´autora real és Pialr Rahola, escriptora catalana i col·laboradora habitual en diferents diaris i altres mitjans de comunicació.El lector real són els lectors habituals dels seus articles d´opinió, o nosaltres mateixos que estem comentant aquest text.
L´autor model és una persona amb un grau de formació alt i molt ben documentada sobre el tema que tracta, cosa que demostra amb l´ús de diversos exemnples d´intertextualitat que funcionen com a arguments d´autoritat –estudis realitzats per diverses Universitats i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS