Uhwudjhsju

Páginas: 7 (1687 palabras) Publicado: 27 de enero de 2013
TECNOLOGIA
ENERGIES ALTERNATIVES: CENTRALS SOLARS

Adrià Altadill Sánchez 1r Batxillerat 03-12-12

ÍNDEX
1. Introducció..............................................................................pàg.1 2. Definició i conceptes bàsics................................................pàg.1 3. Tipus, característiques i funcionament de les centrals o sistemesd'aprofitament..................................................pàg.1 4. Producció actual.....................................................................pàg.7 5. Impacte ambiental.................................................................pàg.9 6. Manteniment de la instal·lació............................................pàg.9

1.INTRODUCCIÓ
En aquest treball us parlaré de les centrals solars. Entre les diverses fontsd’energia renovables, la radiació solar és la principal i la més abundant. Històricament, arreu del món el Sol ha estat una de les fonts d’energia principals utilitzada pels homes per produir calor, sigui d’una manera directa, indirecta, natural o artificial. Aquesta és l’anomenada energia solar tèrmica. Més recentment, a partir dels programes espacials dels anys cinquanta, s’ha desenvolupat unaaltra tecnologia d’aprofitament solar, l’energia solar fotovoltaica, que transforma la radiació solar en electricitat.

2.DEFINICIÓ I CONCEPTES BÀSICS
El Sol és una esfera gasosa formada, fonamentalment, per heli, hidrogen i carboni. La seva massa és 330.000 vegades la massa de la Terra i es creu que la seva edat és d'uns 6.000 milions d'anys. El sol és l'element més important per tal quefuncionin les centrals solars, ja que es comporta com un reactor nuclear que transforma l'energia nuclear en energia de radiació, energia que arriba a la Terra. Una central solar és aquella instal·lació en la que s'aprofita la radiació solar per produir energia elèctrica. Aquest procés es pot realitzar mitjançant la utlització d'un procés fotovoltaic o d'un procés fototèrmic. Procés fotovoltaic:consisteix en transformar la radiació solar directament en energia elèctrica, mitjançant captadors formats per cèl·lules solars o fotovoltaiques Cèl·lules fotovoltaiques: estan contituïdes per una làmina de material semiconductor, normalment silici, que té la propietat de produir electricitat quan hi incideixen els fotons de les radiacions. Heliòstat: és un mirall amb un sistema de seguiment de latrajectòria del Sol en els dos eixos, d'elevació i azimut, i en ser concentradors, només aprpfiten la radiació directa. S'utilitzen en les centrals de torre central. Col·lector o captador: és l'element principal de la instal·lació, encarregat de captar l'energia de la radiació solar i transferir-la al fluid que s'ha d'escalfar. El seu funcionament es basa en l'efecte hivernacle.

3.TIPUS,CARACTERÍSTIQUES I FUNCIONAMENT DE LES CENTRALS O SISTEMES D'APROFITAMENT
TIPUS I CARACTERÍSTIQUES Existeixen dos tipus de centrals solars per poder generar energia elèctrica: -La central termosolar: la radiació solar es concentra sobre un fluid(aigua, oli tèrmic, sodi, etc.) i es transforma en energia tèrmica. El fluid escalfat passar per un intercanviador, produeix el vapor que acciona un grupturboalternador, en la qual l'energia cinètica de rotació és tranformada en energia elèctrica per mitjà d'un alternador. Hi ha dos tipus de centrals que segueixen aquest procediment:

·Centrals amb col·lectors distribuïts ·Centrals solars de torre centrals Actualment s'està investigant en dos tipus nous de centrals: la de disc Stirling i la de doncentrador lineal Fresnel. -La central fotovoltaica: en aquesttipus de central l'obtenció d'energia elèctrica es produeix a través de panells fotovoltaics que capten l'energia lluminosa del Sol per transformar-la en energia elèctrica. Per aconseguir la transformació s'empren cèl · lules fotovoltaiques fabricades amb materials semiconductors. SISTEMES D'APROFITAMENT Es disposa de dos sistemes d'aprofitament de l'energia solar: la via tèrmica, que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS