Ultrasons

Páginas: 2 (344 palabras) Publicado: 14 de diciembre de 2012
Els ultrasons són ones sonores que tenen una freqüència per sobre del nivell que pot percebre l’oïda humana, aproximadament 20 KHz. Els ultrasons són utilitzats normalment en els camps de la medicinai la indústria.
En medicina un clar exemple és l’ecografia (anomenada també ultrasonografia), aquesta tècnica aprofita les ones sonores d’alta freqüència per observar òrgans i estructures dins delcos i a diferència de les radiografies no implica una exposició a la radiació, per tant, podem dir que és un procediment innocu perquè no pot afectar al fetus ni a la persona que se li està fentl’ecografia. Durant l’embaràs, els metges utilitzen aquesta tècnica per examinar el fetus. S’obtenen imatges utilitzant els ecos de l’emissió dels ultrasons. El metge mou el traductor sobre la part del cosque s’ha d’examinar i aquest emet les ones d’ultrasons que reboten dins els teixits del cos i es rep el seu ressò. El transductor recull el ressò de les ones sonores i el transforma en una imatge queapareixerà en la pantalla. Les freqüències utilitzades per aplicacions a l’abdomen són, aproximadament, entre 2 i 5 MHz.
Com a curiositat, les propietats dels ultrasons ja es coneixien des de laSegona Guerra Mundial per poder detectar els submarins. Els sons es propaguen molt bé en el medi líquid; els dofins i les balenes es poden comunicar a quilòmetres de distància. L’ultrasò travessa moltmalament l’aire i per eliminar l’aire que queda entre la superfície del traductor i la pell, es posa un gel transmissor, una espècie de crema pastosa que sempre està freda.
En la indústria, l’aplicaciódels ultrasons la podem trobar, entre altres, en la soldadura dels plàstics. Si es fa mitjançant els ultrasons no és necessari escalfar-los anteriorment, el procés és molt ràpid, no generacontaminants i la unió dels plàstics es genera molt millor que utilitzant altres mètodes. La peça essencial converteix els ultrasons en energia calorífica; aquesta fon el plàstic i l’uneix. Aquesta energia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS