Un cavall contra Roma

Páginas: 10 (2450 palabras) Publicado: 19 de mayo de 2014
1.- Fes una fitxa del llibre on hi consti:
Titol: Un cavall contra Roma
Autor: Josep Vallverdú
Editorial: La Galera Col•lecció; Els Grumets
Disseny de la coberta: Mariano Rolando (gràfic) i ECSA (fotografía)
Temàtica: La lluita per la llibertat. Novel•la amb fons històric: invasions dels romans i el desig d’un món millor sensa esclavitud.
Lloc i any de la edició: Primeraedició, Barcelona, desembre de 1975. Vint-i-dosena edició, septembre de 2011.
Nº de pàgines: 162
2.- Fes una descripció breu de la portada
És molt senzilla, sense colors. La il•lustració són dues escultures de pedra molt brutes i desgastades i que representen l’Aldín i en Citus celebrant la seva llibertat. Citus té els braços enlairats i en una mà duu una cadena que simbolitza la esclavitud i al’altre mà, un objecte que sembla l’orella d’un cavall que jo crec que simbolitza la llibertat.
3.- Digues qui són els personatges principals i l’antagonista i després fes-ne una breu descripció psicológica:
Principals:
Aldín: És el protagonista de la novel•la, un jove de setze anys, fill d’un capitost d’un poblat ilergeta, un poblat iber de la Tarraconense. És un noi decidit, responsable,lluitador i molt valent que sempre actua amb noblesa, esforç i honestedat. Esdevé esclau romà, però no es considera un esclau perquè pensa que la llibertat es porta dins. És fidel amb els seus amics, amant dels animals. És admirat per tots com un príncep.
Fúlvia: És la filla d’en Tacca i Arícia. Al principi era una nena molt dolenta i malcriada que maltractava als seus criats i els esclaus, potser perla influència del seu pare. Però a poc a poc va canviant. Aldín li ensenya moltes coses que ella desconeixia i comença a sentir una gran admiració per a ell. Descobreix que un esclau o servent també té valors i noblesa. Finalment s’enfronta al seu pare per la llibertat d’Aldín.
Citus: És un legionari molt valent, molt fort, fidel i amb un bon cor. Però està cansat de què els romans només elcridin quan necessiten la seva força per capturar algú. Desobeeix als romans i es converteix en esclau i gladiador. Finalment aconsegueix la llibertat gràcies a Aldín. Un cop lliure viu en el poblat d’Aldin i es fa caçador.
Antagonistes:
Tacca: És un centurió romà. No vol donar la llibertat a Aldín. És superb i molt ambiciós. Desitja ser molt ric. És ascendit a legat i té l’esperança d’ arribar aser senador de Roma. Té a càrrec seu un grup de gladiadors, ja que això el fa més important.
4.- Explica una característica que et sembli destacable d’aquests altres personatges:
-Antifes: És un savi esclau grec al servei de Tacca i s’encarrega de l’educació de la Fúlvia.
-Arícia: És l’esposa d’en Tacca. És una dona molt bona però sempre està temorosa i ploriquejant.
-Citus: És un legionarimolt valent, però sobretot molt lleial.
-Clit: És un home molt menut i molt prim amb un gros barret al cap. És l’encarregat dels esclaus.
-Fúlvia: És la filla d’en Tacca i l’Aricia. Una nena molt malcriada i temible.
-Later: És un esclau cristià molt feble, ple de grans amb uns peus bonyeguts i grossos que no sabia ni el seu propi nom i Aldín li va posar el nom de Later.
-Magnus: És un decurió dela legió romana a les ordres d’en Tacca. És rodanxó i molt gruixut. S’encarrega de traslladar els esclaus des de la tarraconense fins a Vil•la Stúria.
-Màxim: És un famós empresari d’espectacles de gladiadors i la seva escola és molt famosa. És un home molt gruixut amb una panxa molt grossa i porta moltes anelles de coure als braços.
-Seru: És el cavall d’Aldín. Un cavall blanc amb taquesnegres. És el símbol de la llibertat.
5.- Resumeix breument el primer capítol ( de 2 a 3 frases).
Aldín, un jove iber de setze anys, capitost del seu poble, va entrar una nit al campament romà arrossegant-se per no ser descobert i quan escala el mur de troncs, dos soldats el veuen i avisen a Citus que era molt fort. Aldín és capturat i el porten davant del Decurió per ser castigat.
6.- Al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cavall contra Roma
  • Un Cavall Contra Roma
  • Viriato contra Roma.
  • Un caballo contra roma
  • La Guerra De Roma Contra Cimbrios Y Teutones Y Sus Consecuéncias
  • Les Cendres Del Cavaller
  • Les cendres del cavaller
  • La Obtención De La Ciudadanía, Contraste Entre Roma Y La Argentina

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS