unitat 1

Páginas: 7 (1550 palabras) Publicado: 23 de septiembre de 2014
TEMARI CURS
Consells:
Selectivitat: 5 autors
Plató
Descartes
Locke
Mill
Nietzsche (el que probablemente salga en la sele, MUY PROBABLE)
Hi ha dues opcions, A i B:
A: Ha de ser d’un autor
B: Ha de ser d’un text de temàtica diferent, però no necessàriament d’un autor diferent (pero nunca se ha hecho así, siempre han sido dos autores diferentes en los examenes)
CONTRA MÉS CONTEMPORANIOSEA EL AUTOR MEJOR
SI EN EL EXAMEN EL TEXTO PRINCIPAL ES DE NIETZSCHE, TODO EL EXAMEN ES DE NIETZSCHE

Hacer un glossari de vocabulari que vaya diciendo el morte para las diferentes definicions, ya que en sele hay una pregunta de definir conceptos

El 80% del temari de l’any passat torna a sortir)

Preguntes:
1. Explicar breument (80 i 100 paraules, si no dice lo contrario) les ideesprincipals del text i com hi apareixen relacionades (2p) (no se pueden poner palabras textuals, tienen que ser con palabras nuestras)
2. Explicació / dues definicions (entre 5 i 15 paraules cada def.) (1p)
3. *pregunta teòrica. (3p) Explicar teoria a partir de una pregunta. (explica perquè plató tenia aquella ideologia) (esta teoria tambien tiene que ver con el texto
4. (2p) Comparació
5. Preguntad’opinió (2p) Debatre sobre un concepte (importa la riquesa d’arguments, com expressem, la opinió en si no val per a res)
FILOSOFIA ANTIGA
La filosofia comença amb el pas del mite al logos. Apareix al segle VII aC a l’antiga Grècia. Apareix l’esperit grec, que és el fet de no creure, de voler esbrinar per tu, que no et creguis tot el que et diuen, que investiguis tu mateix, ser personescrítiques, inconformistes, que van més enllà
Apareix per un cúmul de causes, és un esdeveniment únic. Significa buscar explicacions racionals i lògiques, però no volia dir que sigui vertadera. Apareix quan uns senyors volen començar a descobrir el món a partir de la raó, deixen de banda les explicacions mítiques. A partir d’aquest moment apareix la filosofia, LA ciència.
Les causes de l’aparició de lafilosofia són:
Manca d’un llibre sagrat: El poble grec originari eren bàrbars. Era un poble molt inculte, un poble que viu de la guerra, que viu de matar animals, no saben cultivar ni ramaderia. El primer llibre que s’escriu és el llibre dels déus, però els grecs no en tenien cap. A Grècia es crea l’escriptura fa poc temps, i el que escriu el llibre dels déus és Homer, que el firma. La diferènciaentre el llibre dels grecs i els dels altres països era que el llibre dels grecs l’havia fet un home, en canvi els altres llibres venien donats per déu. Per tant, com el llibre l’ha escrit un home, aquest es pot equivocar, els deus no, i per tant, el llibre era criticable.
Manca de sistema educatiu: els grecs no tenien sistema educatiu, ja que els homes només necessitaven saber a caçar i les donesles feines de caça. Els que ensenyaven eren diferents persones, esclaus, sacerdots... I cada nen rebia una educació diferent.
Temps d’oci: és un dels pocs llocs on les persones tenen temps de passar-s’ho be, de fer el que vulguin. Durant el temps d’oci, a més, també a alguns els hi agradava llegir llibres, aprendre cultura.
Intercanvi d’idees: Grècia està situada al mig del món, que comença ala Península Ibèrica fins a l’Àsia. A Grècia passaven totes les rutes comercials, on s’intercanviaven diners, però també idees. Amb la quantitat de gent que passava per Grècia, hi havia tot tipus de teories i versions sobre l’univers.
Els grecs van passar de ser un poble pobre a un poble pròsper, aprenen a pescar, a conrear, la ramaderia.





MITES
LOGOS
Explicació de la realitatMitjançant els Déus i éssers sobrenaturals
Explicació global
Univers desordenada: CAOS
Basat a l’atzar
Sacerdot
Tradició oral
Màgia/Religió
Veritat única
No ciència...
Explicació de la realitat
Mitjançant la Raó (LOGOS) i la naturalesa.
Explicació concreta (només s’explica el fet concret i precís)
Univers ordenat: COSMOS
Basat en la necessitat
Filòsof
Escriptura
Lògica
Crítica...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Unitat 1
  • Unitat 1
  • Bloc 1 Unitat 1
  • Resum UNITAT 1 1
  • PAC UNITAT 1
  • Celula Unitat 1
  • Llengua catalana. unitat 1
  • Resum Unitat 1 TIC

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS