Univers

Páginas: 4 (992 palabras) Publicado: 11 de octubre de 2013
CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORANI
Univers
Es el conjunt de tota la matèria que existeix . S’ ha comprovat que l’univers es troba en expansió contínua .Segons la teoria de la gran explosió(big bang) fa 15000 milions d’anys tota la matèria i energia es trobaven concentrats en un únic punt que va explotar . La major part de l’univers es buit . Només un 10% de la matèria total del’univers està constituïda per galàxies .El 90 % restant es matèria desconeguda l’anomenem matèria fosca .
Astres o cos celeste
Es cadascuna de les masses de matèria que hi ha l’univers . Hi ha moltstipus d’astres , els principals son les estrelles els planetes i els satèl·lits .
Estrella
Es un astre que te llum pròpia . Es de naturalesa gasosa i en el seu interior es produeix reaccionsatòmiques en les quals es desprèn molta energia calorífica i lluminosa .Un exemple d’estrella es el Sol .
Classificació de les estrelles
Les estrelles es classifiquen segons la seva temperatura i segons laseva grandària .Segons la temperatura de la superfície les estrelles es classifiquen en:
A- Vermelles (3000graus )
B- Grogues ( 6000 graus )
C- Blanques (8000 graus )
D- Blaves ( 50000 graus )Segons la grandària de les estrelles oscil·len entre una grandària com la del nostre planeta ( estrelles nanes) fins una grandària 1000 vegades major que el Sol (estrelles supergegants )L’evolució de les estrelles
1- Les estrelles joves es formen per la condensació dels àtoms d’hidrogen i de la pols còsmica que formen les nebuloses .
2- L’hidrogen reacciona entre si originant l’Heli ques’acumula en el nucli, alliberant molta energia
3- L’ hidrogen superficial es dilata i irradia llum .
4- En el seu nucli l’Heli es transforma en altres elements químics i finalment , segons que la sevamassa sigui major o menor es formarà:
A- Una nana blanca
B- Una estrella de neutrons
C- Un forat negre
5- En ocasions l’estrella es col·lapsa i explota originant –se una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Universidad
  • Universidad
  • Universidad
  • Universidad
  • LA UNIVERSA
  • Universidad
  • universo
  • universidad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS