universitat

Páginas: 9 (2018 palabras) Publicado: 6 de enero de 2014
MANCOMUNITAT DE CATALUNYA – Setembre 2013
Exercici 1
a És una font primària adaptada de caire jurídic-polític extreta de la font de l'Estatut de la Mancomunitat de Catalunya (1914). En aquest text s'hi mostren els articles 1, 2 i 4, els quals defineixen la Mancomunitat, les seves competències i els òrgans de representació.

b) Publicat a principis del segle XX, després de la pèrdua de lescolònies del 1898 (Cuba, Filipines i Puerto Rico, tot i que després Espanya va tenir la guerra del Marroc, on va perdre les colònies del Marroc). Era una època amb una situació política complicada ja que van haver-hi diferents canvis en el govern, és a dir primer va dimitir Maura, després va dimitir Moret i finalment Canalejas, que és assassinat per estar a favor de la Mancomunitat. Tanmateix aixòcreà problemes socials.
A Catalunya es produeix la Setmana Tràgica amb algunes revolucions obreres. Era una època amb gran oposició d'idees catalanistes. Mentrestant, Prat de la Riba tira endavant amb la Mancomunitat.

c) La Mancomunitat està formada per les quatre diputacions catalanes, l'existència d'una presidència, una assemblea i un consell permanent, i l'assumpció de totes lescompetències de les diputacions, així com d'aquelles altres que les lleis permetien mancomunar. (Competències en l'article 2, sobretot en el punt 1 i 6).
Exercici 2 – opció b

Al 1906, Prat de la Riba escriu “La nacionalitat catalana”, on s'animava als intel·lectuals i catalanistes a treballar per l'enfortiment, la modernització i el creixement de la influència catalana sobre Espanya arcaica. Prat de laRiba el van anomenar president de la Diputació de Barcelona gràcies al triomf de la Solidaritat Catalana. Aquest partit obté més representació a Espanya. És aquí quan es comença a atacar les idees catalanes, com per exemple la Mancomunitat.
La Mancomunitat era un govern regional, formada per quatre diputacions catalanes. Tot i així, no tenia pes polític, i tenia com a objectiu administrar laregió. Al 1911, aprofitant que Canalejas tenia les mateixes idees d'unificar el territori, es van redactar les bases de la Mancomunitat catalana. Per aquesta raó, Canalejas va ser assassinat.
La Mancomunitat es podia dividir en tres períodes: la primera dirigida per Prat de la Riba del 1914 al 1917; la segona dirigida per Puig i Cadafalch, fins al setembre de 1923, quan comença el cop d'estat de Primode Rivera; i el tercer període dirigida per Alfons Sala i Argemí, que va durar fins a principis del 1925, any en que desapareix definitivament.
Quan la Mancomunitat es va posar en marxa, coincideix amb la Gran Guerra, un període amb gran agitació política i social. Tot i així es van poder fer diferents iniciatives, com també la modernització de les infraestructures i de les comunicacions.Tanmateix es va crear un programa de creació de carreteres, camins i ferrocarrils secundaris. A més a més, van modernitzar el món agrari, com per exemple dessecar zones pantanoses. A part d'això, es van editar unes publicacions destinades a l'educació dels pagesos i fomentar el cooperativisme agrari. En el àmbit de la cultura, es van crear biblioteques populars com també el Servei de cultura iBiblioteca Popular per a la dona. Dintre de l'àmbit de la cultura, es va crear una comissió d'Educació General, que s'havia de convertir en una espècie de modern ministeri de cultura. I finalment, en la política educativa, es va crear el Consell de Pedagogia que va afectar tots els àmbits d'educació, com l'Escola del Treball.
Per últim, el 29 de novembre de 1918, una comissió va presentar les Bases per al'autonomia de Catalunya. Això va crear diferents atacs, com manifestacions per tot Castella i Andalusia, i va fer que Cambó digués l'abandó dels diputats catalans de les Corts. El govern va respondre amb la suspensió de les garanties constitucionals. Tot i així, durant el cop d'Estat de Primo de Rivera, qui tenia com objectiu acabar amb el catalanisme, la Mancomunitat va ser suprimida...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Universitat de barcelona
  • Universitat
  • Curs Introducció Universitat
  • Tejido Muscular (Universitat d´Alacant).Pdf
  • Carta Motivacio Acces Universitat Majors 40 anys
  • Viajes Premium Club Proyecto Tesina del Master en Direccion y Gestión de empresas turísticas Universitat...

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS