universo

Páginas: 3 (646 palabras) Publicado: 15 de abril de 2013
TEMA 1

La fil·loxera. Va ser una plaga que va matar les vinyes de França, Catalunya i la resta de l'estat espanyol. Els pagesos es van arruïnar i van haver d'emigrar a les ciutats. Finals delsegle 19

Marca Hispànica. Eren una sèrie de comptats situats a prop dels Pirineus. Eren terres perilloses. Podien patir atacs sorpresa de Al-Andalus. Depenien de la monarquia carolíngia (França).Catalunya vella. Són els territoris que formaven els comptats catalans durant el segle 10. El Llobregat marcava la fontera amb Al-Andalus. Estava format per masies aïllades.

Comtats de la marcahispànica: Conflent, Cerdanya, Rosselló, Vallespir, Peralada, Empúries...

Carta de poblament: Document que atorgava a un grup de pagesos un rei, compte o senyor perquè s'establissin a les noves terres.Catalunya nova: Compren els territoris conquerits als musulmans als segles 11 i 12. El seu poblament es concentrat. Hi va haver durant bastant temps la ocupació musulmana.

Crisis del segle 14.Als segles 11,12 i 13 hi va haver creixement demogràfic. Principis del 14 – 500.00 hab.

Fogatges: Recompte de cases d'un lloc determinat. 1 foc equivalia a 4 persones.

1333: Va ser “lo mal anyprimer” la collita va va ser escassa i la gent va anar morint de gana.

Pesta negra d'Àsia (any 1348): Va matar 1/3 de la població catalana. Un dels afectes va ser l'abandonament de masos que va donarlloc a la guerra remença.

Redreçament demogràfic. Al llarg dels segles 16 i 17 la població anava creixent. A principis del 18 Catalunya tindrà una població igual que la de principis del 14.Emigració a occitana. L'arribada d'aquesta població va ajudar molt a la recuperació demogràfica i econòmica de Catalunya.

La població al segle XVIII. Segle de creixement demogràfic. Al 1717 – 508.000al 1787 – 900.000. Les ciutats van créixer. Barcelona va superar els 100.000 hab. La població de la muntanya va baixar a les ciutats.

Economia del segle 18. L'economia va créixer molt i es van...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Universidad
  • Universidad
  • Universidad
  • Universidad
  • LA UNIVERSA
  • Universidad
  • universo
  • universidad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS