Uoc psicologia social pac 4

Páginas: 11 (2608 palabras) Publicado: 21 de marzo de 2012
TÍTOL: La influència social. El moviment 15M

NOM: Pili Porta Arrabalin

1)

El moviment 15M es va començar a organitzar arran de les diferents acampades a les places de les principals ciutats espanyoles, com Barcelona, Madrid, València, etc. Actualment, el moviment s’organitza a través d’assemblees populars i obertes a tot el públic. Aquestes assemblees estan estructurades amb diferentscomissions (activitats, barris, internacionals, política, economia, informació..) i grups de treball (cultura, educació, política, treball social, medi ambient, migració...). Per garantir un òptim funcionament d’aquestes assemblees, és necessari que hi hagi una sèrie de normes, les quals anomenaríem normes explícites. Tres d’aquestes normes són:

- Resistència pacífica davant qualsevol intentde desallotjament de les autoritats responsables. El pacifisme és una de les actituds més emblemàtiques que ha caracteritzat el moviment 15M.

- Prohibició de la generació massiva de brossa. En les acampades hi ha cartells on es demana que la gent tiri les brosses als contenidors per tal d’evitar que els espais públic estiguin extremadament bruts. Els indignats s’organitzen amb les brigadesde neteja.

- Prohibició d’adhesió de persones feixistes. El moviment està obert a tots els públics, a totes aquelles persones que estan en desacord amb el sistema actual i que vol manifestar el seu desacord. Tot i això no s’admet l’adhesió de tota persona o grup feixista, racista, xenòfob o de tendència autoritària.

D’altra banda, en el moviment 15M també hi podem trobar normesimplícites. Aquest tipus de normes no figuren enlloc, ni en codis, ni en lleis ni en cap tipus de reglament. Tres normes implícites del moviment d’indignats són:

- Escoltar tot allò que es diu a les assemblees. Atendre als arguments exposats i valorar-los.

- Respectar a totes les persones adherides al moviment. Hem de tenir en compte que en el moviment hi participen persones d’edats i decultures molt variades. També respectar les opinions i els missatges dels altres.

- Consensuar. En les assemblees les decisions que es tenen en compte són aquelles que obtenen una majoria. L’opinió del grup es valora per sobre de les opinions individuals.

Dins del moviment 15M, hi ha unes normes socials respectades per tots els indignats. Les normes social estableixen i mantenen un determinatordre social mitjançant l’organització i la regulació de les relacions interpersonals. De fet, manifesten determinades relacions de poder, en el sentit que prescriuen la normalitat i proscriuen la anormalitat mitjançant mecanismes de control evidents que dificulten la no adhesió a la norma. Les normes socials estan lligades als valors i ens permeten establir un lligam entre individu i societat.Gràcies a les comparacions i categoritzacions socials podem establir una sèrie de normes amb el grup al qual pertanyem, i no sempre estan escrites.

Dins del moviment 15M hi ha normes socials, però no totes són coherents amb els discursos del moviment. Algunes d’aquestes normes socials podrien ser el pacifisme, la unió, el respecte, la no pertinença a un partit polític, la lluita constant contrael canvi polític, el consens establert... Tal i com he dit anteriorment, aquest moviment també es contradictori, o si més no, hi ha normes socials que no són coherents amb els discursos i amb els canvis que es reclamen.

En primer lloc, el moviment es fonamenta amb la problemàtica dels polítics, dels banquers, o fins i tot dels mitjans de comunicació. Es parla del bipartidisme (PPSOE) sensetenir en compte que nosaltres mateixos, la societat en general, hem originat aquesta situació. Per tant, em de ser responsables dels nostres actes i saber solucionar primer els errors que cometem nosaltres.

En segon lloc, penso que el moviment hauria d’agrair als mitjans de comunicació per la seva contínua difusió. Segurament, sense ells, no hagués estat possible tanta expectació. Si més no,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Psicologia Social Pac 4
  • Pac 1 Psicologia Social Uoc (2012)
  • Metodes pac 4 uoc
  • Pac 1 Psicologia Social Uoc
  • Pac 3
  • PAC1 Psicologia Social UOC
  • Historia De La Psicologia PAC 4
  • pac uoc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS