uuuf

Páginas: 6 (1272 palabras) Publicado: 3 de febrero de 2015
És fàcil, em penso, deduir de tot això l’observació següent: que les idees de les qualitats primàries dels cossos són semblancesd’aquestes mateixes qualitats, i que els seus arquetipus existeixen realment en els objectes: però que les idees produïdes en nosaltres per les qualitats secundàries no s’assemblen gens a aquestes qualitats:no hi ha res present en els objectes que s’assembli a les sevesidees. En els objectes a què ens referim, a partir de les idees, només hi ha el poder de produir aquelles sensacions en nosaltres: i elque és dolç, blau o calent segons la idea no és res més que certa massa, forma o moviment de les parts insensibles en els cossos mateixos, als quals apliquem aquells noms.
[LOCKE, Assaig sobrel’enteniment humà, Llibre II, Cap. VIII]

1. Expliqueu breument –alvoltant de 50-80 paraules– les idees principals del text i com hi apareixen relacionades.
En aquest text, John Locke exposa la sevateoria sobre el món extern i la generació de les idees, proposant que els cossos externs a la ment posseeixen unes qualitats intrínseques, les primàries, que captem, i copiem a la nostra ment en formad'idea, per mitjà dels sentits i de la seva interacció amb aquestscossos, a la vegada que atorguem als mateixos unes qualitats, les secundàries, que són evocades a les nostres sensacions quancontactem amb ells, però que els cossos no posseeixen per sí sols, sinó que són conseqüència del judici del subjecte sobre el que li mostren els sentits, i són, per tant, subjectives i variables.
2.Expliqueu breument el significat, en el text, de les paraules o expressionssegüents –al voltant de 5-15 paraules en cada cas.
a) «arquetipus» Idees induïdes per la sensació, producte de la interacciósensible d'un cos amb una entitat externa a ell, que són formades des del perspectivisme i el subjectivisme del cos receptor, sense que cap de les dues parts en sigui posseïdora.
b) «sensacions».És fàcil, em penso, deduir de tot això l’observació següent: que les idees de lesqualitats primàries dels cossos són semblancesd’aquestes mateixes qualitats, i que els seus arquetipus existeixen realment en els objectes: però que les idees produïdes en nosaltres per les qualitats secundàries no s’assemblen gens a aquestes qualitats:no hi ha res present en els objectes que s’assembli a les seves idees. En els objectes a què ens referim, a partir de les idees, només hi ha elpoder de produir aquelles sensacions en nosaltres: i elque és dolç, blau o calent segons la idea no és res més que certa massa, forma o moviment de les parts insensibles en els cossos mateixos, als quals apliquem aquells noms.
[LOCKE, Assaig sobrel’enteniment humà, Llibre II, Cap. VIII]

1. Expliqueu breument –al voltant de 50-80 paraules– les idees principals del text i com hi apareixenrelacionades.
En aquest text, John Locke exposa la sevateoria sobre el món extern i la generació de les idees, proposant que els cossos externs a la ment posseeixen unes qualitats intrínseques, les primàries, que captem, i copiem a la nostra ment en formad'idea, per mitjà dels sentits i de la seva interacció amb aquests cossos, a la vegada que atorguem als mateixos unes qualitats, les secundàries, que sónevocades a les nostres sensacions quancontactem amb ells, però que els cossos no posseeixen per sí sols, sinó que són conseqüència del judici del subjecte sobre el que li mostren els sentits, i són, per tant, subjectives i variables.
2.Expliqueu breument el significat, en el text, de les paraules o expressions següents –al voltant de 5-15 paraules en cada cas.
a) «arquetipus» Idees induïdes perla sensació, producte de la interacciósensible d'un cos amb una entitat externa a ell, que són formades des del perspectivisme i el subjectivisme del cos receptor, sense que cap de les dues parts en sigui posseïdora.
b) «sensacions». És fàcil, em penso, deduir de tot això l’observació següent: que les idees de les qualitats primàries dels cossos són semblancesd’aquestes mateixes qualitats, i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS