Valen Hist Ria Llengua

Páginas: 2 (431 palabras) Publicado: 13 de abril de 2015
Naix al 1868 en Catalunya. Va començar a estudiar enginyeria industrial, i va anar cambiant a la filologia. La primera obra que va publicar va ser al 1891.
El seu prestigi intel·lectual en va sortirenormement reforçat, fins al punt que Prat de la Riba el cridà per dirigir un projecte de normativització lingüística del català.

Aleshores retornà a Catalunya, fou nomenat fundador de la SeccióFilològica de l'IEC i ocupà una càtedra dels Estudis Universitaris Catalans.

El 1980 es va posar el seu nom a una via del barri de la Salut, a Barcelona, on havia nascut i va passar la seva infancia.El 18 de juny de 1990 es va crear la Universitat Pompeu Fabra, de Barcelona, que porta el seu nom. També es va fer la parada Pompeu Fabra de Badalona de Metro en el seu honor i al seu nom.

Les normesde castelló són un total de 34 normes ortogràfiques i ratificades per persones i agrupacions estudioses de la llengua al País Valencià.

El primer, que el model ortogràfic adoptat seguia l’usat pelsprincipals escriptors de la Renaixença valenciana, com ara Teodor Llorente Olivares, i també l’aprovat a Catalunya el 1913 per l’Institut d’Estudis Catalans i que també feien servir els mallorquins .La victòria del general Francisco Franco a la Guerra Civil de 1936-1939 va significar la repressió de qualsevol signe de catalanitat.

Van ser abolits l'Estatut d'Autonomia, 31 el Parlament deCatalunya i la Generalitat de Cataluña. Durant el període franquista (1939-1975), el català va ser objecte d'una agressió brutal i va quedar reduït a l'ús.

La Constitució de 1978 va proclamar l'oficialitatdel català.

Posteriorment van aparèixer els estatuts d'autonomia de Catalunya, del País Valencià i de les Illes Balears, que defineixen el català com a llengua pròpia (en el cas de l'estatut de la“Comunitat Valenciana”,(amb el nom de valencià), i les lleis de normalització lingüística.



Constitució espanyola de 1978
Article 3
La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d'Espanya...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hist ria t6
  • HIST RIA ALBA
  • Hist Ria Del Correu
  • HIST RIA DE LA POBLACI MUNDIAL
  • Hist Ria Econ Mica
  • Hist Ria Enfermeiros USA
  • Hist Ria Pol Tica De Venezuela
  • HIST RIA Activitats Per Entregar

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS