Valencia Regne De Portugal

Páginas: 10 (2429 palabras) Publicado: 26 de abril de 2015
REGNE DE PORTUGAL
El Regne de Portugal va ser el període entre 1139 i 1910 en el qual Portugal va ser un estat monàrquic. Es va establir el 1139 i va desaparèixer el 1910 amb la proclamació de la Primera República Portuguesa.
1. ORÍGENS
L'any 868 es constitueix el Primer Comtat de Portugal, el qual va durar fins l'any 1071 amb capital a la ciutat de Porto sota la dinastia Vimara Peres, com unfeu del Regne d'Astúries. Posteriorment, l'any 1093 la dinastia Borgonya s'aconsegueix fer amb el poder del Segon Comtat de Portugal, en aquest període sota la influència del Regne de Lleó. El 1139 el comte Alfons I es proclama rei de Portugal i aconsegueix la independència del Regne de Lleó, que aquest reconeix el 1143. En 1147, Portugal, conquesta l'actual capital, Lisboa.
En 1179 el papaAlexandre III, a través de la butlla Manifestus Probatum, reconeix Portugal com un país independent i com a vassall de l'església cristiana.

2. DINASTIA BORGONYA
L'ascens al poder d'Alfons Henriques en 1128 i la seva coronació com a rei en 1139 comença la Reconquesta dels territoris ocupats pels musulmans. Sancho I aconsegueix ocupar en 1189 la ciutat de Silves, capital del Regne de l'Algarve, i començauna guerra contra Alfons IX de Lleó que finalitzarà amb una treva i la repoblació de grans zones de l'interior del país.
Alfons II de Portugal contínua les disputes amb el Regne de Lleó però s'uneix l'any 1212 amb els Regnes de Navarra, Castella, Aragó i diverses ordes militars per guanyar la Batalla de Navas de Tolosa. Les disputes internes amb els seus germans i amb el propi Alfons IX de Lleóporta la seva excomunió pel papa Honori III.
Sancho II aconsegueix signar la pau amb Lleó i derrota als musulmans a l'Alentejo, i el seu germà Alfons III signa la pau amb la Corona de Castella gràcies al seu matrimoni amb Beatriu de Castella i Guzmán i aconsegueix mantenir l'Algarve sota poder portuguès.
El regnat de Dionís I va ser un període de pau ininterromput. La seva legitimitat va serdisputada pel seu germà Alfonso i té lloc una guerra civil. Les hostilitats entre Portugal i la Corona de Castella finalitzen el 1297 a través d'un Tractat d'Aliança, assegurat a través del matrimoni entre la seva filla Constança de Portugal i Ferran IV de Castella, al seu torn, el fill de Dionís i futur Alfons IV es casa amb Beatriu de Castella. Una nova guerra civil, però entre rei i hereu, aconseguintla finalització de les disputes el 1293 gràcies a la mediació d'Isabel de Portugal.
Pere I aconsegueix reforçar el poder central del govern, eliminant la jurisdicció de l'aristocràcia i el clergat. El fill d'aquest, Ferran I, va ser un rei feble però summament ambiciós. Així, en l'any 1369 reclama el tron ​​de la Corona de Castella a la mort de Pere I de Castella com a descendent legítim per partmaterna de Sanç IV de Castella. Els seus contendents, Pere el cerimoniós, Carles II de Navarra i Joan de Gant el qual estava casat amb Constança de Castella, única filla de Pere I. Finalment l'escollit per ocupar el tron ​​castellà va ser Enric de Trastàmara, germà bastard de Pere I i que va ser confirmat pel papa Gregori XI. En morir Ferran I sense fills, la seva filla Beatriu de Portugal, vaser nomenada hereva del país i reina de jure, però el seu anterior casament amb Joan I de Castella provoca una insurrecció interna de la noblesa, que veia perillar la independència del seu país, en favor de Joan d'Avís, germà bastard de Ferran I.
3.DINASTIA AVIS
L'ascens de Joan d'Avís a la corona del Regne de Portugal suposa l'entronització de la dinastia Avís. En accedir al regnat va haver de ferfront a la invasió de Joan I de Castella, que invoca el dret legítim de la seva esposa, Beatriu de Portugal, sent derrotat aquest últim en la Batalla d'Aljubarrota el 1385. Durant el seu regnat s'inicia l'expansió portuguesa gràcies a la conquesta de Ceuta el 1415 i de les expedicions de notables mariners com Enric el Navegant, Basc de Gamma o Pedro Álvares Cabral. La dominació portuguesa es fa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El regne de vàlencia en l´edat mitjana
  • Portugal
  • PORTUGAL
  • PORTUGAL
  • Portugal
  • Portugal
  • Portugal
  • Portugal

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS