vall de madriu

Páginas: 5 (1203 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2013



La Vall del Madriu- Perafita- Claror: Patrimoni mundial


Introducció


La vall del Madriu- Perafita-Claror s’ha reconegut per part de la UNESCO com a patrimoni mundial gràcies al treball conjunt dels diversos departaments de Govern i de la Comissió de Gestió de la Vall del Madriu -Perafita-Claror. És molt important cuidar-la i conservar-la perquè es part de la riquesa delpaís. És molt important pel nostre país ja que tenint aquest espai natural atrauria a la gent a visitar a conèixer Andorra.


Ubicació geogràfica de la vall del Madriu – Perafita- Claror







Característiques geogràfiques i paisatgístiques d’aquesta vall.

La vall del Madriu-Perafita-Claror és una vall glacial del sud-est del Principat d'Andorra que ocupa una superfície de 42,47km²,  aquest territori representa prop d’un 10% de la superfície d’Andorra que es distribueixen entre les parròquies d'Andorra la Vella, Encamp, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria. Aquest vall isolada té un refugi per a la flora i la fauna salvatge d'espècies rares , el juliol del 2004 va ser inscrita per la UNESCO dins la llista del Patrimoni de la Humanitat en la categoria de bénsculturals.
La vall presenta un paisatge glacial, amb pastures i grans extensions boscoses. És limitada per muntanyes al sud, l'est i l'oest mentre que pel nord forma un escarpament que va a parar a la Valira. Es troba aïllada de la resta d'Andorra i només s'hi arriba per senderes inaccessibles als vehicles






Principals elements naturals i culturals del patrimoni de la vall

Elselements més destacats del patrimoni natural de la vall de madriu són : La geomorfologia glacial (vall en forma d’U, circs glacials, sistema lacustre, geleres rocoses,…), els altiplans del Calm de Claror, la vegetació aigualosa (molleres, boscos de ribera…) i diverses espècies animals amenaçades com per exemple el trencalòs, gall de bosc, mussol pirinenc etc..

Del patrimoni cultural es destacael conjunt d’elements vinculats a l’activitat pastoral tradicional són els més ben distribuïts: bordes (Ràmio, Entremesaigües...),feixes, cabanes de pastor, pletes, parets de pedra seca, orris, etc., a més d’una xarxa de recs en zones de conreu.
De l’activitat siderúrgica sobresurten les restes de la Farga d’Andorra (a 1.900 m d’altitud) com les nombroses carboneres situades dins del bosc,aprofitament hidroelèctric que es va iniciar als anys 1930 que genera una infraestructura pròpia, amb dues preses (l’Illa i Ràmio) i una conducció subterrània que comunica Ràmio amb l’estany d’Engolasters.

Aprofitament humà de la vall del Madriu- Perafita- Claror al llarg de la història

Hi ha cases i bordes, fetes de  pedra  i amb teulada de pissarra. A la vall del Madriu també hi va haver unadestacada indústria siderúrgica, que s’ utilitzava el mineral de ferro local. Aquests exemples de farga catalana, típics dels Pirineus, van ser abandonats al segle XVIII.A l'estiu, a les muntanyes hi pasturen ovelles, vaques i cavalls,,,,







Enumera alguns criteris arquitectònics i urbanístics que hi ha vigents a la vall del Madriu segons el decret del Govern del 2 d’agost de 2006(revisa l’annex 1a i 1b d’aquest decret del BOPA que s’inclou en la bibliografia que hi ha més avall)


Publicar, com a annex del decret , els criteris arquitectonics i urbanistics proposats per regir les intervencions sobre l’entorn de proteccio de paisatge cultural declarat diferenciats per a cada una de les zones (zona 1 i zona 2) definides en un en un entorn de protecció i la dos diu: Publicarnovament , com a annex , del decret els criteris arquitectonics i urbanistics que han de regir les intervencions sobre el paisatge cultural declarat a que es referia l’apart del tercer del decret govern de 19 d’octubre del 2005 ,pel qual es declarara la Vall de Madriu –Perafita-Claror com a be d’interes cultural en la classificacion de paisatge cultural .

Andorra com a membre de la UNESCO...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • vall del madriu
  • Valle
  • los valles
  • Los valles
  • Valla
  • valles
  • valle
  • Del valle

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS