vent d'almansa

Páginas: 10 (2260 palabras) Publicado: 10 de enero de 2015
Marc Peris es un xic d'aspecte robust i espigat.
El dia d'animes, 2 de novembre de 1700, quan tenia 14 anys (naix el 25/04/1686) marxa cap a València despres de despedir-se en la tomba de sa mare, Tereseta Peris, a Gata de Gorgos (La Marina Alta).
El capellà de Gata, el pare Vicent Mulet, l'havia cuidat durant tota la seua infantesa, i l'havia ensenyat a llegir etc. Ara volia que Marc anaraa València a aprendre un ofici i fer-se un hombe de bé, així que li busca a València un treball com aprenent d'impressor en casa del mestre impressor Onofre Cabrera que era també simpatitzant dels maulets.
Tereseta era mare soltera, per a que la tractaren amb respecte i sense burles es va dir que el pare del seu fill era Rafael Rodriguez “l'Harca” considerat el cap dels maulets. Al final delllibre Rafael Rodriguez li diu que en realitat son pare i cap dels maulets no era ell, sino el capella Vicent Mulet pero que es mantenia en secret.
2.Dotze llegües
Dotze llegües son uns 57 Km. Que es la distancia que va recorrer Marc per anar a València des de el seu poble, Gata.
Sebastià “el mut” el va portar a València amb la seua tartana. Durante el viatje li diu que ell va estar enamorat desa mare pero que la va deixar quan es va enterar que son pare i avi de Marc, Esteve Peris, era de professió botxí, es a dir, el que talla els colls dels condemnats a mort.
Van fer parada i nit en una taverna de les Tavernes per a continuar a l'endemà cap a València.
3.El regne de Minerva
Marc arriba a València i es presenta en el taller del mestre Onofre Cabrera i la seua dona MinervaMonraval.
Marc s'esforçava cada dia en les coses que feia i es va guanyar l'afecte i el respecte de tots els treballadors del taller. També li feia faenes a la senyora Minerva.
Un dia va coneixer a Tomas Maluenda el ceg, músic i versador i es van fer grans amics.Minerva també el va enviar un dia a buscar a la cellera “esteticienne” que vivia en un casup de moros i alli va coneixer a la seua fillaBeatriu Claver, també cega i amb una filla de bolquerets Gloria. Marc es va enamorar de Beatriu, d'ulls verds, faccions d'àngel, cabells de nit.
4. Virgo et meretrix. (Virgen y meretriz)
Dia de la Candelera, 2 de febrer de 1701
Minerva Monraval volia concebir un fill pero no ho conseguia, a pesar de anar als millors metges i demanar-ho en moltes oracions.
El mestre Cabrera esta molt malaltdes de fa mig any i no es recuperava, per això va fer oficial a Marc i el va deixar al carrec del taller.
El mestre Cabrera li va agarrar com un atac de furia per la matinada degut a la seua malaltia.
La carrossa de Monssieur Apre va apareixer envoltada de miquelets (policies) amb el justicia Bonifaci Almansa. I segurament va ser ell el que li va disparar un tir al mestre Cabrera per a quedescansara en pau.
5. Tres ferides d'amor
Minerva es vídua des de fa un any i ja te molts pretinents. Entre ells el frances monsieur Apré.
Minerva que seguia amb el seu desig de tenir fills, va pensar en Marc, i un dia ho va intentar amb ell pero en adonar-se que tenia un colló, es va retirar tota malhumorada perque pensava que Marc tampoc podria fer-li un fill al igual que el seu marit quetambé era sicló.
Com era el dia de Santa Comella, advocada de les vídues, se'n va anar a missa amb totes les altres dones de València que s'havien quedat sense home aquell any.
Monsieur Apre es va fer amant de Minerva i junt al justicia Bonifaci van preparar una trampa a Marc per a fer-lo culpable de la mort del seu mestre am un tir. I a més la justicia va trobar a la impremta il·lustracionsprohibides per la Santa Inquisició.
Marc va ser empresonat. Allí coneix a un carceller que li deien Cristòfor Roca simpatitzant dels maulets, era un home gegant que havia segut esclau dels turcs i castrat (eunuc), gracies a ell la seua vida en la presó es va fer més facil de soportar.
1705 Ddia de la Mare de Déu d'Agost. El general Basset ha entrat a Dénia.
Marc porta ja dos anys de captiveri...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Vent d'almansa
  • Vent d'almansa
  • Las ventas
  • Ventas
  • Ventas
  • Ventas
  • Ventas
  • Ventas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS