ventana indiscreta

Páginas: 6 (1317 palabras) Publicado: 3 de diciembre de 2014
Les fronteres del diàleg de Claudio Magris
1-TESI/RESUM EN UNA FRASE:
Delimita diferents conceptes com tolerància, diàleg, convivència o laïcisme relacionant-los en diferents àmbits (política, cultura, societat...) i posant exemples d’autors i esdeveniments.
2-10 IDEES PRINCIPALS:
1.En un mateix lloc, per reduït que sigui podem trobar diferències d’opinió, culturals o socials entrepersones les quals s’han de respectar.
2.La tolerància és un concepte que es caracteritza per la llibertat d’expressió i, alhora, ens obliga a actuar seguint un guió o una pauta. A vegades el concepte de tolerància pot semblar irònic.
3. Si ens trobem en una situació de politeisme de valors/opinions dins els àmbits de la política, la religió, la societat etc., tenim la possibilitat d’aprendre, peròalhora, ens defensem a nosaltres mateixos.
4. Molts tolerants no respecten els intolerants, per tant, es posa en dubte si realment existeixen tolerants. La tolerància es desfigura en la diferència de qualsevol cosa amb qualsevol altra.
5. Europa lluita per mantenir tots aquells valors anomenats universals però alhora ha d’evolucionar, universalitzar-se i globalitzar-se.
6. La gent de les diferentscultures s’ha d’europeïtzar però sense perdre la seva peculiaritat.
7. “No ens podem sostreure a la responsabilitat d’escollir valors universals i de comportar-nos de manera conseqüent” (A vegades els valors s’han d’ajustar als fets; i les lleis als costums.)
8. En aquest món cada vegada és més difícil escollir una cosa o una altra. El fet de només poder escollir una cosa o l’altra ens inspiramoralment i ens fa reflexionar.
9. El laïcisme no és el contrari de religiós com es pensa des de la ignorància. Laic com a manera de pensar, com a hàbit mental, distinció entre racionalitat i fe.
10. No cal dubtar de la raó ja que ens hem de mantenir il·lustrats, lligats al progrés de la humanitat amb la possibilitat d’incidir, mirant d’una manera modesta el món.

3-5 EXEMPLES:
-Un delsprimers exemples que Magris ens exposa és Hyde Park que està a Londres. Ens posa aquest exemple per mostrar la diversitat cultural o social que pot haver-hi en un mateix territori i en un mateix moment. També, per ensenyar-nos com podem discutir problemes universals mitjançant el diàleg i la tolerància.
-Un altre exemple que ens dóna és un contrast entre alliberament i asfíxia. Primerament ens diuque es sent lliure com els gossos vagabunds de la pel·lícula Mon oncle de Tati, però després en diu que té un sentiment d’asfíxia com si hi hagués un Dr. Mengele a la fira tot referint-se a aquells experiments que feia el doctor als del camp de concentració d’Auschwitz.
-En tercer lloc, he escollit l’exemple del primer estudiant negre que va entrar a la universitat d’Alabama o de Mississipí.Molta de la població blanca es va prendre aquest fet com una ofensa a la cultura blanca d’aquell estat. Aquesta part de la població estava disposada a recórrer a la violència per tal que l’estudiant no entrés a la universitat.
-Com a penúltim exemple, tenim unes paraules que va dir Stockmann. Stockmann és un personatge de l’obra L’enemic del poble d’Ibsen. En primer lloc diu: “la majoria té la forçano la raó”, per tant, no ens hem de fiar del que diguin els principis universals dictats per déus sinó que a vegades hem de creure en les lleis imposades per una minoria.
-Finalment, ens posa de manifest el concepte de La new age, dient-nos que és una expressió típica d’aquest comportament vagament espiritualitzant que agafa diferents conceptes de diversos àmbits i els barreja com si tot fossincoses bones per a nosaltres. Aquest fet és típic en el moment de traspàs d’una civilització a una altra.
4-AUTORS I EXEMPLES:
-Lessing: principal pensador romàntic alemany. Aquest afirmava que si déu li hagués ofert dins la seva mà dreta la veritat i dins la seva mà esquerra l’exigència de crear-la, ell hagués escollit la mà esquerra dient que la veritat pura pertany a la divinitat.
-Mon...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Ventana Indiscreta
  • La ventana indiscreta.
  • La Ventana Indiscreta
  • Ventana indiscreta
  • La Ventana Indiscreta
  • Analisis De La Pelicual La Ventana Indiscreta
  • La Ventana Indiscreta
  • LA VENTANA INDISCRETA (Análisis Guión)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS