Ventanilla unica

Páginas: 15 (3745 palabras) Publicado: 6 de octubre de 2010
EL PROJECTE FINESTRETA ÚNICA
Construint la Societat de la Comunicació

III JORNADES ONTA LOCAL 99.
Blanes , 6,7 y 8 d’octubre de 1999.

SUMARI

0. INTRODUCCIÓ
1. MARC NORMATIU
2. MARC ORGANITZATIU
3. MARC TECNOLÒGIC
4. PRINCIPALS BARRERES
5. EL FUTUR

0. Introducció

Què és la Finestreta Única?

Simplement es tracta de donar resposta a un mandat legislatiu inclòs a la Llei30/1992 del 26 de novembre, del Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu comú (d’ara endavant, LRJPAC) i, en conseqüència, de donar resposta a un dret del ciutadà. Sorgeix ara una segona qüestió derivada de l’anterior: per què no s’ha fet abans? I la resposta potser es trobi en que la llei mencionada va ser ambiciosa en la seva concepció i per primera vegadaes va trobar per davant de la tecnologia que havia de recolzar els procediments organitzatius per donar resposta al seu mandat. La LRJPAC es situava en aquell moment per davant de la maduresa tecnològica de les administracions Públiques. Per sort, l’esforç realitzat per aquestes i l’aparició de tecnologies flexibles com totes les relacionades amb Internet han permès que la “finestreta única” puguifer-se avui una realitat.

Definir “finestreta única” és arriscat i difícil però dins el marc del projecte dirigit pel Ministeri d’Administracions Públiques i el Ministeri de Foment quant a la seva financiació, el Comitè de Direcció ha proposat la següent definició: “Conjunt de tècniques i processos normalitzats que permeten veure un espai registral únic i presentar documentació específicaper a la seva tramitació, procés i execució en una o més instàncies públiques, amb validesa jurídica”. Parlem per tant d’un conjunt d’eines, desenvolupades per la indústria del software sota uns estàndards de normalització que permetran incorporar-se a aquest espai registral únic a les diferents unitat registrals amb la garantia de que l’intercanvi d’informació serà segur fins al punt d’oferir plenavalidesa jurídica i que , depenent del procediment, el procés cooperatiu podrà anar més enllà del registre de la unitat tramitadora i permetre la tramitació electrònica.
1. MARC NORMATIU.

La gènesi del concepte “finestreta única”, com ja s’ha dit, s’ha de buscar a la Llei 30/1992, del 26 de novembre, del Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú,modificada recentment per la Llei 4/1999 del 26 de novembre (BOE núm. 12 del 14 de gener 1999), que a l’apartat 3 del seu article 38, referit als registres de les Administracions Públiques estableix que “Els registres generals així com tots els registres que les Administracions Públiques estableixin per a la recepció d’escrits i comunicacions dels particulars o d’òrgans administratius, haurand’instal·lar-se en suport informàtic”. Afegeix a més que “…així mateix, el sistema garantirà la integració informàtica en el registre general de les anotacions informàtiques efectuades en els restants registres de l’òrgan administratiu”.

A l’apartat 4t del citat article 38 en el subapartat b) s’estableix que les sol·licituds, comunicacions i escrits podran presentar-se “als registres de qualsevolòrgan administratiu de la AGE, de qualsevol Administració de les Comunitats Autònomes o de les Entitats locals quan s’hagi subscrit el conveni oportú”. Aquest mateix apartat conclou assenyalant que “… Per mitjà de convenis de col·laboració i coordinació de registres que garanteixin la seva compatibilitat informàtica, així com la transmissió telemàtica dels seients registrals i de les sol·licituds,escrits, comunicacions i documents que es presentin en qualsevol dels registres”.

Per últim, l’article 45 de la LRJPAC estableix els principis per a la incorporació de medis tècnics, article posteriorment desenvolupat pel R.D. 263/1996 del 16 de febrer, (BOE núm. 52 del 29 de febrer) en el qual s’estableixen les garanties generals d’utilització de les tècniques electròniques, informàtiques...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ventanilla Unica
  • Ventanilla Unica
  • Ventanilla Unica
  • Ventanilla Unica
  • Ventanilla Unica
  • Ventanilla Unica
  • Ventanilla Unica
  • Ventanilla Unica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS