Verola

Páginas: 5 (1234 palabras) Publicado: 18 de febrero de 2014
Verola:

1. Etiologia (causes)

La verola és una malaltia causada pel virus Variola major.Molt greu. Poxvirus variola. Forma de contagi Respiratòria i salival. Periode de incubació de 9 a 13 dies.
És una malaltia contagiosa i greu a causa d'un virus.
La verola alguna vegada es va presentar a tot el món, ocasionant malaltia i mort a tot arreu on va ocórrer. Afectava principalment a nens iadults joves i els membres de la família s'infectaven usualment uns als altres.
La verola es propaga fàcilment d'una persona a una altra per les gotes de saliva. La seva propagació també pot donar-se per contacte amb llençols i roba. És més contagiosa durant la primera setmana de la infecció i pot seguir sent contagiosa fins que caiguin les crostes de l'erupció.
Els investigadors creuen que lainfecció per verola podria romandre viable (sota condicions ideals) fins per 24 hores. En condicions desfavorables, el virus només es manté viu per 6 hores.
Alguna vegada, a les persones se les vacunava contra aquesta malaltia. No obstant això, els Estats Units van deixar d'administrar la vacuna contra la verola en 1972. El 1980, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va recomanar a tots elspaïsos aturar la vacunació contra la verola.
Hi ha dues maneres de verola:
• La verola major és una malaltia greu que pot ser potencialment mortal en persones que no hagin estat vacunats.
• La verola menor és una infecció més lleu que poques vegades causa la mort.

2. Epidemiologia (població)

Alguns especialistes diuen que al llarg dels segles va matar a més persones que totes les altresmalalties infeccioses juntes. La vacunació a tot el món va detenir la disseminació de la verola fa tres dècades. L'últim cas es va denunciar el 1977.

3. Patologia i símptomes

La verola es dissemina fàcilment d'una persona a una altra. Els símptomes s'assemblen als de la grip i inclouen febre alta, fatiga i dolors de cap i esquena, seguits per una erupció a la pell amb nafres vermelles i planes.S’inicien bruscament amb febre intensa, esgarrifances, dolor lumbar i vòmits. Al segon dia, apareix una erupció cutània característica, a base de petites màcules, o taques vermelloses, que finalment es transformen en pústules o vesícules que contenen un líquid tèrbol i purulent.
L’exantema s’iniciava a la cara i al cuir cabellut, produint complicacions al cos que podien ser mortals. Si el malaltsobrevivia, cap al dotzè dia de l’inici del exantema, les pústules es desprenien en forma de crostes, causant una coïssor intensa, i formant cicatrius mentre la febre i els dolors remetien.

Els símptomes en general ocorren aproximadament de 12 a 14 dies després d'haver resultat infectat amb el virus i poden abastar:
• Mal d'esquena.
• Deliri.
• Diarrea.
• Sagnat excessiu.
• Fatiga.
• Febrealta.
• Malestar general.
• Erupcions cutànies rosades i aixecades que es transformen en úlceres que després formen una crosta al vuitè o novè dia.
• Mal de cap fort.
• Vòmits.

4. Mètode de diagnòstic

Proves i exàmens
Els exàmens abasten:
• Proves analítiques per CID (coagulació intravascular disseminada)
• Recompte de plaquetes
• Recompte de glòbuls blancs
Es poden utilitzar provesde laboratori especials per identificar el virus.

5. Tractament (seqüeles)

Si s'aplica la vacuna contra la verola entre el primer i quart dia després de l'exposició a la malaltia, aquesta pot prevenir-la o fer-la menys severa. Una vegada que els símptomes han començat, el tractament és limitat.

Simptomàtic, amb compreses fredes i repòs al llit, per atenuar els dolors i la febre.

6.Prevenció

Vacuna antiveròlica. Actualment és una malaltia eradicada oficialment des de l'any 1987. Només queden oficialment dos reserves del virus a U.S.A. (Atlanta) i Rússia.

7. Altres ( història, famosos que la pateixen)

Dos laboratoris d'investigació encara guarden petites quantitats del virus. Els especialistes temen que els bioterroristes puguin utilitzar el virus per disseminar la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS