Viajes Con Herodoto. Ryszard Kapucinsky

Páginas: 7 (1517 palabras) Publicado: 14 de enero de 2013
VIAJES CON HERODOTO
RYSZARD KAPUSCINSKI







Quan surts per fer el viatge cap a Itaca,
has de pregar que el camí sigui llarg,
ple d'aventures, ple de coneixences.
Has de pregar que el camí sigui llarg,
que siguin moltes les matinades
que entraràs en un port
que els teus ulls ignoraven,
i vagis a ciutats
per aprendre del que saben.
Lluis Llach; Viatge a ItacaRyszard Kapuściński, Polonia. L’escriptor i periodista polac, Ryszard Kapucinski va nàixer en Pinsk; en aquella època Polònia, el 4 de març de 1932 i va morir el 31 de març de 2010. Fou un periodista, historiador, escriptor, assagista i poeta.
Amb 17 anys d’edat es va iniciar dintre del periodisme en la revista “Avui i demà”, però la seva professionalitat es va forjar en l’agència denotícies polaca Polish Press, on va cobrir 17 revolucions i processos de descolonització en Àfrica, Àsia i Àmerca Llatina, entre 1959 i 1981.
És considerat com un dels millors reporters del segle XX. Va estudiar a la Universitat de Varsovia Història, encara que finalment es va dedicar al periodisme. Va col•laborar en Time, The New York Times, La jornada i Frankfurter allgemeine Zeitung. Vacompaginar desde 1962 les seves col•laboracions periodístiques amb l’activitat literària i va exercir com professor en diverses universitats.
Fou Mestre de la Fundación Nuevo Periodismo Iberoamericano, creada i presidida per Gabriel Garcia Marquez. Fou corresponsal en l’estranger fins 1981.
Fou un dels grans viatgers de l’últim mig segle, sols volia creuar una frontera. Nascut a Pinsk ( avuiBielorusia), Ryszard ha estat un producte, una víctima més, del diabòlic joc de fronteres del final de la Segona Guerra Mondial.
El propi autor va asseverar allò de “Mai ha estat senzill creuar una frontera”. És cert, a sovint el creuar-la resulta perillós, és algo que ens pot costar la vida. A Berlin hi ha un cementeri amb la gent que no ho va aconseguir. Les fronteras es guarden amb armes i en elless’exigeixen documents per passar a l’altre costat. En la guerra freda , s’anomenava “telón de acero”( la caiguda del mur de Berlin es va produir el 9 de novembre de 1989, però abans ja havien mort 79 persones intentant franquejar aquell mur que separava dos mons oposats ). El Mediterrani és ara una gran frontera en la que molts moren ofegats a l’intentar passar a Europa.
Entre els seus llibresestan: El emperador, El Sha, l’Imperi, Èban, considerat per molts el seu millor llibre, amb reportatges ubicats en diferents païssos d’Àfrica; Lapidarium IV, La guerra del futbol, Els cínics no serveixen per a aquest ofici, basat en entrevistes i conversacions moderades per Maria Nadotti; Un dia més amb la vida, El món d’avui, Viatges amb Herodoto i Els cinc sentits del periodista.
Viajes conHerodoto de Ryszard Kapuscinski és un llibre el qual no es pot encasellar en cap gènere literari i a la vegada és una amalgama de tots.
La història que ens redacta és alhora un reportatge, un llibre de viatges, una biografia, un llibre d’història, un estudi antropològic. No sé ben bé com definir-ho.

Veig gent, veig històries, veig estils de vida diferents, veig diferents cultures, distintesèpoques, diverses formes d’interpretar la vida.

A propòsit de l’encontre entre l’autor i Herodoto, Kapucinski ens mostra com apren a superar el provincianisme tant local com temporal i així ho reflecteix en les seves últimes pàgines. Però a més a més apareixen distintes temàtiques com ara la lluita de poder entre Europa i Àsia. L’anàlisi sobre com deixar constància de la realitat a través del’escriptura i de com recabar informació i tenir una honradesa intel•lectual per tal de transmetre allò succeït de la manera més racional i verossímil possible sense interpretacions lligades a cap prejudici ja siga ètic, polític, cultural…

En aquest llibre amb l’excusa del descobriment d’Herodoto i la seva “Historia”, el reporter ens endinsa en una lectura on a ran dels viatges d’un i l’altre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Viajes con heródoto / ryszard kapuscinsky
  • Viajes Con Heródoto
  • Resumen viajes con herodoto
  • Viajes Con Herodoto
  • Viajes con Heródoto
  • (2010, 11). Resumen Viajes Con Herodoto. Buenastareas.Com. Recuperado 11, 2010, De Http:...
  • Herodoto
  • Herodoto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS