Vicent Andrés estellés

Páginas: 3 (692 palabras) Publicado: 3 de febrero de 2014
7. Explica les aportacions de Vicent Andrés Estellés al gènere poètic.
Vicent Andrés Estellés va nàixer a Burjassot el 1924 i va morir a València el 1993. Es pot considerar un dels poetesvalencians més importants de la nostra història literària i el més destacat de la segona meitat del segle XX. Durant molts anys va exercir com a periodista, però va ser, sobretot, poeta.
En primer lloc,l'obra poètica d’Estellés no és fácil d’incloure en tendències i grups. Es tracta d’un autor amb trajectòria i estil molt personal. Si més no, es podria relacionar amb el corrent de poesia de tipusrealista i social. També es pot relacionar generacionalment amb el “Grup poètic de postguerra”, encara que fou conegut sobretot a partir dels anys 70, a partir de la tornada de la democràcia. Ladifusió de les seues obres va constituir un fet literari, polític i social a València. Va ser reconegut com símbol d’un nou valencianisme i la seua obra va esdevindre la crònica del franquisme, crònica de lavida quotidiana, però també de la resistència i del compromís.
En 1978 va ser guardonat amb el Premi de les Lletres Catalanes i en 1990 amb el Premi de les LLetres Valencianes, com a màximsreconeixements d’una prolífica carrera. L’any 2012 ha estat designat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua com “any Estellés”, per continuar amb la difusió i l’estudi de l’obra de l’autor.
Entre lesseues obres cal destacar algunes molt significatives com ara, Ciutat a cau d’orella (1953), la seua primera publicació, o La nit (1956). Les publicacions s’intensifiquen a la década del setanta, ambobres com La clau que obri tots els panys i Lllibre de meravelles, ambdós de 1971. Aquest últim és el seu llibre més llegit i reeditat. Cal afegir Recomane tenebres, de 1972 i d’altres, en una década degran producció. A la decàda dels 80 continua publicant obres com Les Homilies d’Organyà. I cal destacar també la seua obra publicada pòstumament, summa de poemes diversos sobre la història i la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Vicent andres estelles
  • Vicent Andrés Estellés
  • Vicent Andres Estelles
  • vicent andres estelles
  • Comentario assumiràs de vicent andrés estellés
  • VICENT ANDRÉS ESTELLÉS vida y obra
  • Aportaciò de vicent andrés estellés
  • APORTACIONS DE VICENT ANDRÉS ESTELLÉS AL GÈNERE POÈTIC