Vida I Obra De Francesc Eiximenis

Páginas: 2 (281 palabras) Publicado: 12 de noviembre de 2012
VIDA I OBRA DE FRANCESC EIXIMENIS (1335-1409)
 
Nat a Girona Gironí. Ingressà de ben jove a l’ordre dels franciscans i fou ordenat sacerdot. Amplià elsestudis de filosofia i teologia a París, Òxford, Roma i Tolosa, on es doctorà en Teologia i va ser nomenat Catedràtic a Barcelona. Posteriorment marxà a València onescriu la major part de les seves obres. Es en Valencia on va intervenir activament en la política ciutadana. L’any 1408 el papa Benet XIII Al concili dePerpinyà va consagrar Eiximenis patriarca de Jerusalem i bisbe d’Elna. Va ésser protegit pels reis Pere el Cerimoniós (de qui pronuncià l’oració fúnebre), de Joan I(de qui fou confessor) i pel Duc de Montblanc, el futur Martí l’humà. Sembla que morí a l’any 1409.

L'extensa obra d'Eiximenis, en bona part inèdita, té coma objectiu fonamental l'educació religiosa i civil dels laics. La seva aportació a la literatura catalana rau en la qualitat de la seva prosa i en la traça coma narrador d'exemples i d'escenes costumistes i com a recreador del llenguatge popular.

L’obra mes ambiciosa d´Eiximenis és Lo Crestià, plantejada en 13llibres no acabats, del que sols es conserven els llibres I, II, III i XII.

El Llibre de les dones és un regiment de vida ideal per a les dones que, alhora,exposa els punts fonamentals de la fe, la moral i l'ètica cristianes.

La seva obra més divulgada és el Llibre dels àngels. Per altra banda, la Vita Christi ésuna biografia de Crist que inicialment havia de ser en llatí i que finalment és redactada en català a precs de Pere d'Artés, funcionari de la cort de Martí I. 
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Francesc eiximenis
  • Ramon llull i francesc eiximenis
  • Salvador Espriu: Vida I Obra
  • Vida i obra de baltasar porcel
  • VIDA OBRA I CRÍTICA DE KAFKA
  • VIDA I OBRA Josep M
  • Pere Calders: vida i obra
  • Francesc Eiximenis

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS