Vies Aferents I Eferents

Páginas: 13 (3102 palabras) Publicado: 13 de diciembre de 2012
01.Març.2012
Recepció i vies aferents
Camps receptors capten informació sensorial i envien un estímul a una via nerviosa concreta. La velocitat de la informació sensorial i la seva precisió depèn de les vies que utilitzen els receptors sensorials per transportar la informació.
El que sentim és el que el nostre cap interpreta gràcies a les vies nervioses que li envien la informació. Que nopuguem saber amb exactitud on ens fa mal, no significa que no hi hagi un lloc concret lesionat sinó a les vies nervioses i el tipus de neurones que porten la informació.
Tipus de neurones:

Els que transporten la informació passen sempre per la medul·la i pugen a través de les interneurones intersegmentàries. Arriba al tàlem i d’aquí al còrtex. Hi ha 3 tipus de vies:
1. Via espinotalàmica(B). De la medul·la al tàlem directament. No parlem d’un nervi sinó un feix nerviós. Transporta dolor, temperatura i part del tacte. Té poca capacitat de discriminació. No ens permet esbrinar (amb els ulls tancats) on ens estan tocant.
2. Via Lemniscal (A). Transporta tacte, pressió, vibració, propiocepció. Discriminació entre dos punts. Es sap exactament on ens estan tocant. La via envia lainformació a un punt concret del còrtex. Es diu així perquè al final el creuament es produeix al lemnisc.



02.Març.2012
1. Via espinocerebel·losa. La és ràpida de totes. Relacionada amb la informació propioceptiva (gra d’estirament, flexió, etc de la musculació esquelètica. Treballa amb el mateix costat del cos per on ha entrat la informació. És un coordinador motor. Controla totala informació que podem controlar voluntàriament (Ex: cordes vocals, moviment ocular, etc.) Aquesta informació també arriba al tàlem i després al còrtex cerebral.
Un cop ha arribat la informació a la zona cerebral entra en el tàlem. El tàlem organitza aquesta informació.
Ho podem veure en l’humuncul somatosensorial. És una il·lustració de cos deformada dins el cervell.Receptors sensorials

Un receptors sensorial és una cèl·lula transductora. Canvia un estímul en una senyal nerviosa. Un cop un receptor ha transduit, la informació és la mateixa.

Com ho fan?
Quan es tracta de tacte, la deformació de la pell farà que la membrana cel·lular de les cèl·lules de sota la superfície de tacte es deformin provocant una obertura dels canals i despolaritzaciód’aquesta.
Quan es tracta de quimiorecepció, receptors de membrana reconeixen la molècula i proteïnes transductores que iniciaran un procés de despolarització.
Hi ha dos tipus de receptors sensorials:
1. Neurones bipolars sensorials modificades (receptors primaris). La superfície de contacte amb la recepció de la senyal està modificada. Ella mateixa desencadena un potencial d’acció. Elspotencials locals que es produeixen són potencials generadors.
2. Cèl·lules receptores sensorials secundaries unides a una neurona. Sempre fan potencials locals. Fan sinapsi i envia una mena de “neurotransmissors” a la neurona. Es parla de potencials receptors.
Tant per un cas com per l’altre hi ha una estimulació mínima perquè es doni un principi de potencial. Pot ser un mínim diferent. Amesura que estimulem més intensament, el receptor envia informació més intensament. Hi ha un moment en què la cèl·lula sensorial es satura.
Hi ha receptors sensorials que s’adapten i altres que no s’adapten. Alguns, quan els estimulem de manera continua i permanent aquests s’adapten. Un exemple seria quan olores peix en una cuina, al principi ho sents molt però al cap de 5 min ja no ho notes.Els nociceptors no s’adapten perquè no ens interessa que s’adaptin.
Termorecepció
Funciona a partir de cèl·lules receptores sensorials receptores tèrmiques a l’interior de la pell. Es tracta de terminals nervioses (neurones). Estan a la dermis per sota de l’epidermis. Els receptors de calor s’estimulen a partir dels 30ºC fins els 43 – 45ºC. La intensitat de senyal s’amplifica segons la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Llatí (víes de comunicació i educació)
  • Les Vies
  • Les vies de comunicación
  • VIES ROMANESSS
  • Vies aproximació PAC1
  • Vies de contagi vih
  • 3 vies aproximació pedagogia social
  • I

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS