Visites Curs

Páginas: 5 (1221 palabras) Publicado: 20 de enero de 2013
3.2. Distribució de l’espai, els recursos materials i el temps a l’aula

1.Organització de l’espai i recursos materials:

Com bé sabem, l’organització de l’espai i els recursos materials d’una escola són aspectes rellevants del currículum ocult, ja què és un mitjà educatiu més. D’aquesta manera, trobem que tant l’espai com els materials s’han d’adaptar a les etapes evolutives dels infantsaixí com potenciar les funcions relatives al desenvolupament físic, intel·lectual, emocional, social, creatiu i estètic dels alumnes. En aquest punt, ens centrarem en el micro espai escolar, és a dir, en les zones organitzades per acollir els processos d’ensenyament-aprenentatge, concretament en l’aula i ens centrarem en l’arquitectura i el disseny, la disposició ambiental, les zones habituals deltreball del/la mestra, la zona habitual de treball dels alumnes, en altres racons de treball, de descans...centrant-nos principalment en la Ergonomia, ciència què estudia l’entorn i les regles d’adaptació del treball a les condicions psicològiques i anatòmico-fisiològiques de la persona, per tal de disminuir i facilitar les tasques.

En primer lloc, Zaida

En segon lloc la classe de 2n B “ElsHàmsters”, és un espai no gaire espaiós però si molt lluminós, ja que la classe consta de nombrosos finestrals, concretament 4, què proporcionen als alumnes llum natural durant tot el matí i tota la tarda, utilitzant la llum artificial només quan les característiques temporals ho requereixen. A conseqüència dels grans finestrals, a la classe hi predomina soroll extern, encara què per la situació del’escola, aquest no és gaire estrident. Pel que fa a la distribució del mobiliari, hi trobem diferents racons: D’una banda, el de la biblioteca, situat a prop dels finestrals i on els alumnes hi tenen uns coixins on poder llegir còmodament els llibres, el racó dels càrrecs, a l’abast dels nens perquè aquests puguin llegir-lo i tenir-lo a l’abast per canviar les responsabilitats sempre que toqui,i el de les notícies, un espai on els nens de tant en tant penjant notícies del diari que a ells els han cridat l’atenció, per tal de compartir-les amb la resta de companys. D’altra banda, cal destacar què la posició més habitual de l’alumnat és en taules agrupades de sis o en bloc, posició no molt còmoda per treballar, ja que molts dels alumnes es troben d’esquena a la pissarra i no és la posiciómés adequada per potenciar un ambient de comunicació entre els alumnes. Tot i així el fet de tenir col·locades les taules d’aquesta manera ajuda a potenciar els treballs en equip i a les relacions en petit grup, fomentant un clima de treball cooperatiu.

Pel que fa al mobiliari, cal destacar que hi predominen mobles lleugers, per poder moure sempre que la mestra cregui adient, resistents, jaque no es canvien des de fa molts anys, segurs, per exemple les taules tenen les puntes ovalades, i estèticament apropiats per la franja d’edat a qui estan dirigits.

Per últim, pel que fa la classe dels “Hàmsters” destacar que la zona més habitual de treball dels alumnes, és l’aula, ja que la gran majoria del temps el passen dins d’aquest espai o bé en altes racons com el gimnàs o l’aulad’informàtica. Pel que fa la mestra, al igual que els alumnes, passa la gran majoria del seu temps laboral dins d’aquest espai o bé a l’aula de professors en el seu temps de descans.

En tercer lloc, Dani



I finalment, Pipó



2.Organització del temps:

Pel que fa a l’organització del temps, destacarem l’objectiu d’aquest recurs funcional: l’optimització de la relació entre el temps invertit,l’esforç realitzat i els resultats obtinguts. D’aquesta manera, per tal d’aconseguir l’objectiu proposat cal tenir en compte uns requisits previs: El temps disponible, el currículum a desenvolupar, els alumnes destinataris, el context d’actuació i els imprevistos; així com tenir en compte un seguit de condicionants biològics, pedagògics i sociològics.

Zaida

En segon lloc, pel que fa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el visitante
  • visita
  • Visita
  • El visitante
  • Visitas
  • Su Visita
  • VISITA
  • la visita

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS