Vitamina C

Páginas: 5 (1074 palabras) Publicado: 6 de junio de 2012
3. La vitamina C.
3.1. Què és?
- La vitamina C és un glúcid hidrosoluble que es difon per la sang. És un cofactor enzimàtic implicat en moltes reaccions fisiològiques. És necessària per a la síntesi de glòbuls vermells i de col·lagen; contribueix al sistema immunitari i, també, participa en el metabolisme del ferro. A més, és un antioxidant, pel qual s’entén una molècula capaç de contrarestarl’acció nociva d’alguns oxidants com els radicals lliures.

3.2 Com se sintetitza?
- En molts organismes, a través de la UDP- glucosa, es forma el UDP- glucoronat, un component dels glucosaminoglucans i un participant essencial en alguns processos de destoxificació, i l’àcid L- ascòrbic (vitamina C). La proporció d’ UDP- glucosa s’oxida per donar lloc al UDP-glucoranat mitjançant la UDP-glucosadeshidrogenasa. L’UDP-glucoranat està implicat en la destoxificació i excreció de compostos orgànics estranys (B). També, per altra banda, pot donar lloc a la síntesi d’àcid ascòrbic (A), mitjançant una sèrie de reaccions amb l’ajut de diversos catalitzadors.
2 NAD + H2O
2 NADH + 3 H
UDP
UDP-Glucosa


UDP
UDP-Glucuronat

3.3 Com actua?
- 1. Síntesi delprocol·lagen:
Els ribosomes del reticle endoplasmàtic sintetitzen cadenes polipeptídiques de col·lagen. Determinats residus de prolina i lisina són hidroxilats (se’ls aporta un grup –OH) i després són glucosilats. Es combinen tres procadenes com aquestes (procadenes de col·lagen) mitjançant enllaços d’hidrogen. El resultat serà una molècula helicoïdal tricatenària de col·lagen. La deficiència d’àcid ascòrbicinhibeix la hidroxilació de la prolina (un d’aquests aminoàcids que forma part de la molècula de procol·lagen) i la incapacita per formar ponts d’hidrogen entre les cadenes. Aquestes cadenes defectuoses seran degradades automàticament per la cèl·lula.
2. La vitamina C ajuda a l’absorció del ferro i per tant, a la fabricació d’hemoglobina (que conté un àtom de ferro). Com ho fa? El ferro potarribar a nosaltres en forma inorgànica Fe(III) que l’intestí prim no pot absorbir. Degut al pH gàstric (pH àcid) i a l’acció de la vitamina C, la sal fèrrica Fe(III) guanya un electró, per tant, passa a ser sal ferrosa Fe(II) que sí que pot ser absorbida per l’intestí prim.
3. Actua com antioxidant. Les reaccions d’oxidació poden produir radicals lliures que comencen les reaccions en cadena i quefan malbé les cèl·lules.
3.4. Deficiència.
- En correlació amb els punts anteriors la falta de vitamina C en la dieta provoca:
1. Els ossos es tornen fràgils, les dents es troben soltes i estrenyiment de les artèries, ja que, la falta de la vitamina C provoca defectes en la síntesi de col·lagen. També són freqüents les hemorràgies en la pell i en la mucosa gengival, a l’interior dels espaisarticulars entre els ossos i els hematomes subperiòstics (després d’un traumatisme mínim), així com les erupcions fol·liculars, hiperqueratòstica i papulosa. A més, la curació de les ferides es dificulta degut a l’alteració en la funció de cicatrització.
2. Anèmia. Malaltia causada del dèficit del transport d’oxigen per la sang. Amb això es lliga la pèrdua de pes en la majoria dels casos.
3.L’oxidació de l’ADN pot causar mutacions en les cadenes de l’àcid desoxiribonucleic i possiblement càncer si aquestes no són reparades pels mecanismes de reparació de l’ADN.
L’oxidació de les proteïnes causa la inhibició dels enzims i la seva desnaturalització.
L’oxidació dels lípids de membrana pot provocar la seva degradació i la mort cel·lular. En aquest cas no és la vitamina C directament la queevita l’oxidació dels àcids grassos, però sí fa que la vitamina E, que és l’encarregada d’aquesta activitat junt amb la A, es regeneri.
Així mateix, l’oxidació dels lípids pulmonars produïda pel NO2 i l’O3 del fum del tabac pot ser aplacada amb la intervenció de les vitamines C i E degut a la seva funció antioxidant.
3.5 Antioxidants.
- Els antioxidants són substàncies que poden protegir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Vitamina c
  • Vitamina c
  • la vitamina c
  • la vitamina c
  • Vitamina c
  • Vitamina c
  • Vitamina C
  • Vitamina C

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS