voc8

Páginas: 3 (621 palabras) Publicado: 25 de octubre de 2015
Hajar Kattar, 1r de Batxillerat B.
VOCABULARI TEMA 8: LA MEMBRANA PLASMÀTICA I ALTRES ORGÀNULS MEMBRANOSOS
-Membrana plasmàtica: Bicapa lipidica que limita, determina i dona forma a la cèl·lula.Actua de barrera entre el medi intracel·lular i extracel·lular, i fa possible l’intercanvi de substàncies/informació/energia entre els dos medis.

-Model del mosaic fluid: Model de l’estructura de lamembrana plasmàtica, en el qual aquesta no es una estructura estàtica degut a que els seus components poden moure’s el que li proporciona certa fluïdesa.

-Receptor de membrana: Davant un estímul lacèl·lula compta amb un receptor, normalment, una proteïna, que el reconeix l’estímul en forma de primer missatger i provoca un canvi conformacional que desencadenarà una reacció per part de lacèl·lula.

-Difusió simple: Mecanisme de transport passiu de petites molècules fàcils de solubilitzar, sense càrrega i a favor de gradient. Aquest mecanisme es pot dur a terme a través de la bicapa lipidica o através dels canals proteics.

-Difusió facilitada: Mecanisme de transport passiu de molècules petites i polars, a favor de gradient i en el que intervenen proteïnes transmembranoses, és a dir,proteïnes transportadores o de canal.

-Bomba Na-K: Mecanisme de transport actiu (implica consum d’ATP), en contra del gradient de concentració, en el que de manera simultània es bombegen tres ions de sodicap a l’exterior i dos ions de potassi cap a l’interior.

-Potencial de membrana: És la diferència de potencial entre l’exterior i l’interior de la membrana plasmàtica, producte de la distribucióasimètrica d’ions de Na i K.

-Endocitosi: Entrada a la cèl·lula de macromolècules i altres substàncies externes gràcies a la formació de vesícules membranoses que les contenen.

-Exocitosi: Expulsió demacromolècules i altres substàncies a fora de la cèl·lula mitjançant la fusió de la membrana de la vesícula que les conté amb la membrana plasmàtica.

-Reticle endoplasmàtic rugós: Orgànul...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS