Vocabulari Història Tema 9

Páginas: 3 (531 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2013
TEMA 9
CACIQUISME: El caciquisme va ser un fenòmen que es va donar en totes les regions d’Espanya, però va assolir més desenvolupament a Andalusia, Galícia i Castella. Es tractava fonamentalment decorrupció electoral i a la utlització de la influència i del poder econòmic de determinants individus sobre la societat.
TORNISME: Era considerat com l’alternana en el poder, és a dir, cada vegada licorrresponia a un partit formar un nou govern, i per a això es posava en marxa un mecanisme per a assegurar el triomf del partit en el govern.
CUNERO: La paraula cunero, en l'àmbit de lesinformacions electorals, s'aplica als candidats o diputats que són presentats pels seus respectius partits en un districte electoral al que no pertanyen.
El terme cunero va començar a emprar-se durant el segleXIX per referir-se concretament als candidats estranys al districte i que estaven patrocinats pel Govern.
OLIGARQUIA: L'oligarquia és una forma de govern o d'organització social en què la majoria otot el poder polític recau de manera efectiva sobre un segment petit de la societat (sovint els més poderosos).
TUPINADA: Una tupinada (o topinada) és un frau consistent en adulterar el resultatd'unes eleccions democràtiques.
Les tupinades van ser freqüents durant l'alternança política que hi va haver en el poder a l’estat espanyol entre el Partit Liberal i el Partit Conservador durant algunsanys de la Restauració monárquica i es realitzaven a traves de composicio de meses electorals, compra de vots, violencia, manipulació de urnes en el qual, el rei encarregava la formació d’un nou governal partit al qual tocava governar.

BIPARTIDISME: Un sistema bipartidista és un sistema polític que afavoreix el desenvolupament de dos partits polítics o coalicions polítiques (sovint antagòniquesen l'espectre polític) i que generen una exclusió o discriminació positiva de les minories polítiques.
ENCASELLAT: Amb el mecanisme de la tupinada, el rei encarregava la formació d'un nou govern...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • VOCABULARIO TEMA 9 LA RESTAURACIÓN
  • VOCABULARIO DE HISTORIA TEMA 2
  • vocabulario tema 7, 8, 9 historia 2 bat
  • Historia
  • Vocabulario De Historia De España (Tema 4)
  • UNED Historia de la Psicologia Tema 7 Vocabulario
  • Pregunta Clau Tema 9 HISTORIA 2n BAT
  • TEMA 9

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS