Vocabulari Historia

Páginas: 4 (798 palabras) Publicado: 22 de noviembre de 2012
TEMA 5
Economia de mercat: Sistema econòmic en què els preus es fixen a partir de l’oferta i la demanda, té poca regularització de l’Estat i tendeix a augmentar la productivitat.
Arrendament:Contracte agrari pel qual el propietari cedia al pagès l’ús temporal de la terra a canvi del pagament en metàl·lic d’una quantitat anual.
Rabassa morta: Contracte de conreu pel qual se cedia una parcel·laa un pagès (rabassaire) perquè hi plantés vinya. El contracte es dissolia a la mort de dos terços dels primers ceps plantats.
Edat d’or de la vinicultura: a causa de la fil·loxera que va atacar lesvinyes franceses, va pujar la demanda d’aquesta a Espanya i els preus del vi van augmentar.
Població urbana: Segment de població que habita en localitats que superen els 5000 habitants.
“Fam decotó”: dificultats dels empresaris tèxtils per proveir-se de matèries primeres a causa de la Guerra de Secessió dels Estats Units(1861 – 1865).
Vapors: Model de producció industrial en què es construïenexclusivament els edificis necessaris per a la producció, s’alimentava amb carbó i es situaven prop de les ciutats.
Colònies: Model de producció industrial situat al costat dels rius per utilitzarenergia hidràulica. Es construïa tota una ciutat per tal que hi poguessin viure els obrers.
Minifundis: Explotació agrícola de dimensions reduïdes
Latifundis: Explotació agrària de grans dimensionsViticultura: Branca de l'agricultura dedicada a l'estudi i al conreu de la vinya
Fabrica d’indianes: fàbrica de cotó que serveix com a base del sector tèxtil.
Filatura:  Conjunt d'operacions a què homsotmet una fibra tèxtil per convertir-la en fil
Tissatge: Fàbrica de teixits
Siderúrgia: Conjunt de tècniques i de procediments que permeten l'extracció del ferro i l'elaboració de tots els seusderivats
Metal·lúrgia: Branca de la ciència i de la tècnica que estudia els procediments per a l'obtenció dels metalls i llur transformació i elaboració per a una utilització racional
Aranzel:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Vocabulario De Historia
  • Vocabulario historia
  • Vocabulario De Historia
  • Vocabulario Historia
  • Vocabulario de historia
  • vocabulario historia
  • vocabulario de historia
  • Vocabulario De Historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS