Vocabulari Sexeni

Páginas: 8 (1769 palabras) Publicado: 11 de febrero de 2013
VOCABULARI DEL SEXENNI DEMOCRÀTIC
LIBERALISME DEMOCRÀTIC:tendència política liberal, basada en la creació d’una monarquia constitucional i parlamentària. Proposa la transformació de la propietat feudal en propietat privada i la llibertat de comerç i industria.
PACTE D’ OSTENDE:acord signat el 1866 entre progressistes i demócratas, amb el posterior suport dels unionistes, amb l’objectiud’enderrocar a Isabel II i posar fi al govern moderat que havia portat el país al caos. Comprometent-se a implantar un nou sistema polític elegit per unes Corts constituents elegides per sufragi universal.
REPUBLICANISME: és una de les novetats en la vida parlamentària del sexenni. Els republicans són un grup escindit dels demòcrates
La ideologia republicana deriva del liberalisme demòcrata. Defensaunes idees liberals avançades i es diferència dels altres grups liberals en el modelo d’ Estat. Las idees republicanes de rel liberal són el sufragi universal, la necessitat de reformes socials i econòmiques profundes en benefici de las classes populars ( supressió de les quintes). Que els poders públics han de assumir el caràcter de Estado protector de las classes socials desafavorides.
Defensen unEstat laïc i aconfessional acompanyat d’un cert anticlericalisme ,per que els republicans acusen a l’església de ser un obstacle pera la llibertat, la modernització i el progrés de la societat espanyola, per que junt amb la aristocràcia posseïen la major part de la terra.
Dins del republicanisme existien dos tendències:
Els unitaris, amb un concepte de Espanya organitzada amb unaadministració unitària o centralista. Liderats por Emilio Castelar. Més conservadors en las idees polítiques i socials.
Els federals que concebien Espanya como una federació pactista d’ Estats regionals històrics. Aquest també es dividien en benèvols i intransigents. Els benèvols, seguidors de Pi y Margall, accepten la legalitat i s’oposen a la insurrecció armada. Els intransigents són partidaris de laviolència la insurrecció per a aconseguir l’ Estado Federal. El seu líder fou José María de Orense.
Les bases socials republicanes : la menuda burgesia, les classes populars urbanes (artesans, assalariats) i part del moviment obrer i llauradors abans de que foren atrets per les idees i organitzacions internacionalistes( anarquistes i socialistes)
Els republicans, contraris a tota forma demonarquia, protagonitzaren diverses insurreccions armades a Andalusia i Catalunya, en les que es mesclaren reivindicacions populars como el repartiment de terres, l’abolició de les quintes i els impostos de consums, manifestant-se la manca de supot al nou rei entre el poble, que no accepta al nou monarca , que burlant-se, l’identificaven amb despectius com “Macarronini ”.
CANTONALISME: movimentpolític de caràcter federalista i insurreccional d’artesans i proletariat industrial dirigits pels republicans federals intransigents, decebuts amb la I República (juliol de 1873). És van alçar en diversos punts de l’Estat com Cartagena, Alcoi, Sevilla ,Cadis, València. Aspiraven a formar “cantons” (ciutats lliures de tota autoritat estatal que s’organitzarien lliurement en federacions superiorsterritorialment. Exigint canvis en la propietat i la societat. Cartagena serà la ciutat que més resistirà en la insurrecció, gràcies al control de gran part dels arsenals de la marina i gran part de la flota que estaven en mans dels sollevats. El moviment cantonal provocarà el desgast polític i la caiguda del president F. Pi i Margall (federalista) i de Salmerón (republicà Unionista).
LA GLORIOSA: nomque rebé la revolució de setembre de 1868, que va donar pas a la formació d’un govern provisional i a la posada en marxa d’un programa de reformes: eleccions amb sufragi universal masculí i aprovació de la Constitució de 1869, de caràcter liberal democràtica.
LLEI DE MINES: legislació aprovada el 1868-71 mitjançant la qual es permetia la venda o concessió de jaciments miners a diferents...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • SEXENIO
  • Sexenios
  • Sexenio
  • sexenio
  • sexenio
  • El sexenio
  • Sexenios
  • sexenio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS