vocabulario

Páginas: 13 (3088 palabras) Publicado: 16 de noviembre de 2013
Tema 8.

5.- EL FEIXISME ITALIÀ
5.1- Itàlia en la postguerra
La fi de la Gran Guerra va deixar a Itàlia seqüeles humanes i econòmiques greus.
Els acords de pau van suposar una gran decepció. Va començar a difondre’s la idea que la participació italiana en la guerra havia estat un engany i d’irredemptisme (reivindicació de territoris habitats per italians) va anar guanyant adeptes. Aaquesta situació s’afegí la inestabilitat política: entre el 1919 i el 192 es van succeir cinc governs diferents.
D’altra banda, la crisi econòmica va generar una forta tensió social. Al nord d’Itàlia es va desenvolupar un moviment vaguístic que, sovint, va presentar objectius revolucionaris. Alguns llauradors van ocupar les terres dels grans propietaris i els obrers es van apoderar de nombrosesfabriques. La por de l’esclat d’una revolta social va començar a espantar les classes mes conservadores.

5.2- L’ascens del feixisme.
En aquesta situació de crisi, va sorgir la figura Benito Mussolini, el qual l’any 1949, va crear els fasci de combat, els anomenats camises negres. Eren uns grups paramilitars amb els quals es pretenia frenar la puixança del moviment obrer a base d’atacar de maneraviolenta els sindicats obrers i els seus líders.
L’any 1921, els fasci es van transformar en el Partit Nacional Feixista, que es presentava com el recurs més eficaç per a frenar els moviments més revolucionaris a Itàlia. El seus programa estava basat en la construcció d’un Estat fort, que garantira la propietat privada, i una política exterior expansionista.
El nou partit va comptar amb el suportde la petita burgesia, amb el finançament dels grans propietaris agrícoles i industrials i amb la tolerància de l’Església Catòlica i del mateix monarca Victor Manuel III.
En les eleccions del 1922, el Partit Feixista només va aconseguir 22 diputats d’un parlament de 500. Però aquell mateix any, amb 300000 camises negres, va esclafar la vaga general dels sindicats socialistes i anarquistes.Mussolini va exigir al rei que li lliurara el govern i va fer una exhibició de força amb els camises negres, la Manxa sobre Roma. L’octubre, el monarca, pressionat pels conservadors, el va nomenar cap el govern.

5.3- La dictadura feixista.
Entre el 1922 i el 1925, Mussolini va dur a terme un procés de restricció de les llibertats i de persecució dels seus adversaris, però va mantenir la ficciód’un règim parlamentari.
Després de les eleccions del 1924, guanyades per la coalició de Mussolini, va anunciar la instauració d’un règim autoritari. Mussolini es va atribuir plens de poders i es va fer anomenar Duce.
Els partits politics van ser prohibits i el Parlament va ser substituït per una Cambra dels Fasci. Les vagues van ser prohibides i els sindicats foren substituïts per un sistema decorporacions per oficis.
L’Estat exercia un control ferri de la vida social i que denominava els mitjans de comunicació. Controlava l’economia i recolzava les empreses privades, amb comandes militars i subvencions importants.

6-LA INSTAURACIÓ DEL NAZISME A ALEMANYA.
6.2- Hitler i el partit nazi.
La seua ideologia va ser recollida en el llibre “La meua lluita”, on va expressar el seu menyspreuenvers la democràcia parlamentària i l’odi al bolxevisme. Defenia l’antisemitisme, la superioritat de la raça ària i la necessitat de forjar un gran imperi (Reich) que unira tots els pobles de parla alemanya.
Va utilitzar la demagògia: Va prometre treball per a tothom, reduir els beneficis industrial, millorar els salaris i avançar vers duna societat més solidaria.

Tema9.
3.- DE LA MONARQUIA ALA REPÚBLICA.
3.1- La proclamació de la República.
Les eleccions municipals van ser convocades el 12 d’abril del 1931, i es van representar com un plebiscit entre monarquia i república. Aleshores l’oposició al règim monàrquic va constituir una coalició per a presentar-se unida a les eleccions (Pacte de San Sebastià), mentre que els partits monàrquics s’hi van presentar dividits.
La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Vocabulario
  • Vocabulario
  • vocabulario
  • Vocabulario
  • Vocabulario
  • Vocabulario
  • Vocabulario
  • Vocabulario

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS