volcanes

Páginas: 14 (3486 palabras) Publicado: 9 de febrero de 2015
Els Volcans.

Que son?

Un volcà és una estructura geològica per la qual emergeix magma de l'interior del nucli d'un planeta, el qual en sortir a l'exterior es converteix en lava degut a la seva pèrdua de gasos. L'ascens del magma succeeix generalment en episodis violents denominats erupcions. A mida que la lava sorgeix de l'interior, es va acumulant al voltant i es formaestructura cònica en la superfície, la qual pot arribar a tenir una alçada des de centenes de metres fins a uns quants quilòmetres.
La sortida de productes gasosos, líquids i sòlids llançats per les explosions constitueix els paroxisme o erupcions del volcà. L'activitat consisteix en el desplaçament de les roques ígnies, o en estat de fusió, des de l'interior de l'escorça terrestre cap a l'exterior. Aquests materialssurten a la superfície terrestre com rius de roques foses
.



PARTS DE UN VOLCA.






1. Cambra magmàtica
2. Roca
3. Xemeneia
 4. Base
5. Dipòsit de lava
6. Fissura
7. Capes de cendra emesa pel volcà
8. Con
9. Capes de lava emeses pel volcà (Colades)
10. Gorja
11. Con paràsit
12. Flux de lava
13. Ventilador
14. Cràter
15. Núvol de cendra





Cambramagmàtica: és el magatzem intern on s'acumula la matèria sotmesa a gran temperatura i pressió anomenada magma. Aquesta cambra és situada a una profunditat que va des de 10 fins a 70 km. 
Xemeneia o conducte de sortida: és la fractura a través de la qual surt el magma a l'exterior.
Con volcànic: és l'elevació del terreny formada pels materials emesos pel volcà. 
Cràter: és una petita depressiósituada al vèrtex del con volcànic amb forma de con invertit boca de la xemeneia. Quan aquest té un gran diàmetre l'anomenem caldera. Dins d'aquesta caldera hi ha cràters molts petits que anomenem hornitos. 




Els volcans actius

-Els que tenen erupcions de manera regular es diuen que són actius.
Que són aquells que entren en activitat eruptiva,  la majoria dels volcans tan sols de maneraocasional entren en activitat però estan en repòs la major part del temps.
 El període d'activitat eruptiva pot durar des d'una hora fins a diversos anys. Els intervals de calma entre erupcions poden durar mesos, dècades i en alguns casos, fins i tot segles. 

-Els volcans adormits, són aquells que mantenen certs senyals d'activitat, com poden ser l'existència d'aigües termals, i han entraten activitat de manera esporàdica.
És difícil distingir un volcà extingit d'un que està adormit, generalment se'ls considera extints si no hi ha registres documentats de la seva activitat. 


-Els volcans extints són aquells que van estar en activitat durant períodes molt llunyans i no hi ha indicis que puguin reactivar-se el futur. Són molt freqüents, encara que la inactivitat que les descriues pot reactivar novament en molt rares ocasions, aquests volcans generalment han deixat de mostrar activitat des de fa molts segles abans de ser considerats extints. 




TIPUS DE VOLCANS


Vulcanià
Solen ser explosives i formen núvols foscos de cendra. La lava és més pastosa i viscosa i entre erupció i erupció s'encrosta ràpidament i pot taponar la xemeneia.Hawaià
L'erupció és contínua i el cràter és un llac de lava que gairebé mai no es buida. La lava bull i s'escampa per desbordament.




Estrombolià
La lava és menys fluida. El tipus d'erupció també és contínua i la lava també està en ebullició constant, però quan es posa en contacte amb l'aire, els gasos que empresona es desprenen violentament.




Peleà
La lava és molt viscosa. Leserupcions estan separades per grans intervals. La lava s'obre pas pels costats i baixa vessant avall.




Vesuvià
És molt semblant al vulcanià, la pressió dels gasos és més forta i produeix explosions molt violentes. Es formen núvols ardents que en refredar-se provoquen precipitacions de cendra. Fa referència al volcà de nom Vesuvi.






Pilinià
Les erupcions són molt violentes i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Que Son Los Volcanes
  • los volcanes
  • Volcanes
  • volcanes
  • Los volcanes
  • los volcanes
  • Volcanes
  • Volcanes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS