Volcans Garrotxa

Páginas: 14 (3325 palabras) Publicado: 26 de enero de 2013
INTRODUCCIÓ


ELS VOLCANS DE LA GARROTXA

Hem triat aquest tema perquè és el que ens ha cridat més l’atenció. Ens interessa aprendre sobre els volcans de la Garrotxa, els més propers i ben conservats del nostre país.

Els nostres objectius són:

-Conèixer els 40 volcans de la Garrotxa.

-Investigar i esbrinar com es van formar aquets volcans.

-Conèixer les principals manifestacionsvolcàniques i el productes volcànics de
la Garrotxa

-Esbrinar la possibilitat de noves erupcions

Pensem treballar d’una manera ordenada i ens pensem distribuir la feina entre tots dos per què és una part important de treballar en grup.
Pensem buscar informació a la biblioteca i a Internet, conceptes, dades, imatges...

Al final del treball escriurem les conclusions que hem tret delnostre treball de recerca tenint en compte els objectius.

















-2-
Que és un volcà i com s’origina

Un volcà és un forat en l’escorça de la Terra a través del qual surten a l’exterior roques foses, cendres, gasos i fragments de roca. Els volcans apareixen en punts febles de l’escorça, quan aquesta es trenca sota la pressió dels gasos i el magma que es formen al’interior per les altes temperatures.
Quan les roques foses són a l’interior de la Terra reben el nom de magma i quan surt a l’exterior s’anomena lava. A vegades la lava és molt pastosa i llavors la pressió dels gasos expulsa la lava a l’exterior en forma de pedres, cendra i altres fragments sòlids.

En un volcà cal distingir:
1. el focus volcànic, o zona de la litosfera a gran temperatura, on lesroques es fonen i es genera el magma.
2. la xemeneia, es a dir l’esquerda que comunica el focus amb l’exterior.
3. el cràter, que és l’acabament de la xemeneia en forma d’embut.
4. el con volcànic, o muntanya que envolta el cràter i que s’ha format amb els materials expulsats pel volcà. De vegades es formen a les faldes del volcà uns cons més petits anomenats cons adventicis.
 
 
[pic]
-3-Productes i Materials Volcànics

El magma

El magma és una massa de roques foses i de gasos. Els magmes tenen el seu origen entre la litosfera i el mantell superior, on hi ha prou temperatura per fondre les roques. Un augment local de la temperatura o una de disminució de la pressió són els factors que poden donar lloc a què es produeixi el magma.  Els magmes es produeixen a les zones onl’equilibri entre temperatura i pressió és límit. 
 
Productes gasosos

El magma és ric en gasos, perquè està sotmès a grans pressions. Hi ha gasos combustibles o inflamables (hidrogen i hidrocarburs) que en contacte amb l’atmosfera produeixen flamarades a causa de la seva elevada temperatura, i gasos incombustibles (nitrogen, diòxid de carboni i vapor d’aigua) que són expulsats en grans quantitats. Productes líquids

Reben el nom de lava, que és el magma alliberat de gasos. La temperatura de la lava és variable, oscil·la entre 900 i 1300 graus centígrads.
Quan surt a l’exterior, la lava vessa al voltant del cràter en forma de colades volcàniques, que s’hi acumulen i formen el con volcànic i en refredar-se, produeix roques volcàniques. 

Les laves més fluides, de composició bàsica,donen lloc a colades de lava. Són fluxos continus de material rocós fos que s’escolen per les zones més deprimides i poden arribar a recórrer grans distàncies.

Les laves derivades de magmes àcids són molt viscoses, normalment s’acumulen sobre la mateixa boca de sortida . En aquells casos extrems en que la lava surt pràcticament solidificada, el resultat és la formació de pitons o agulles.[pic] [pic]

-4-
Productes sòlids

Són fragments de lava que se solidifiquen prematurament, taponant el cràter o la xemeneia, i que són llençats a l’atmosfera en forma explosiva, com a conseqüència de la pressió creada per l’acumulació dels gasos a l'interior. Segons la grandària, reben diversos noms. 
Les bombes volcàniques són de grans dimensions, amb un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Garrotxa
  • Volcans
  • Volcans
  • Els Volcans
  • geografia la garrotxa
  • Els Volcans
  • BIOLOGIA Volcans
  • treball de volcans

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS