Voleibol

Páginas: 26 (6393 palabras) Publicado: 22 de noviembre de 2010
INTRODUCCIÓ
És un esport que enfronta a dos equips que s'oposen enviant-se una pilota amb les mans per sobre d'una xarxa estesa horitzontalment. Els orígens del voleibol es situen al final del segle XIX en I.O.A .Aquest esport en plena expansió té el major nombre de practicants del món. Els principals països són Japó i sobretot els països de l'est de l'europa de l'est (principalment a Rússia iPolònia).
El partit es juga en tres sets que es guanyen a l'arribar a els 25 punts (amb una diferència de 2 punts). Els punts només els pot marcar l'equip que ha efectuat el servei. Cada equip està format de sis jugadors de camp i fins sis suplents. Els jugadors sol poden donar dues passades (o sigui, tres contactes,)abans d'enviar la pilota al camp contrari. El punt es perd quan la pilota toca elsòl en el propi camp o quan es enviada fora del terreny. La pilota ha de colpejar-se amb les mans o qualsevol altra part del cos. El voleibol com esport olimpíc va passar a formar part en 1964 i està regit a nivell mundial per la Federació Internacional de Voleibol ( FIVB), que es va constituir a París al 1947,i consta aproximadament de 110 països afiliats . El primer campionat mundial es vacelebrar al 1949.
HISTÒRIA
El Voleibol va ser creat el 1895 per William G. Morgan. En aquell temps, era director d'Educació Física en el YMCA de Holihoke, a l'estat de Massachusetts, i habia establert, desenvolupat i dirigit un entens programa d'ejercicis i classes esportives masculines per adults.
Es donà compte de que precisava d'algún joc d'entrenament i competició a la vegada per variar el seuprograma, i no disposant més que del basquet, creat 4 anys abans (1891), va utilitzar els seus propis métodes i experiéncies práctiques per crea un nou joc.
Morgan descriu aixì les seves primeres investigacions:
"El tenis es presentà en primer lloc devant meu, però precisava raquetes, pilotes, una xarxa i equip restant. D'aquesta manera, va ser descartat, encara que la idea d'una xarxa semblavabona. La varem aixecar al voltant d´uns 6 peus i 6 pulsades del terra, es a dir, just per sobre del cap d'un home mig.
Teniem que tenir una pilota i entre aquelles que haviam provat, teniem la camara de la pilota de basquet però era massa lleugera i lenta, llavors varem provar amb la pilota de basquet mateix, però era massa gran y pesada. D'aquesta manera varem veurens obligats a fer construiruna pilota de cuir amb cámara de cauxo que pesava entre 9 a 12 onces". Les regles inicials i els conceptes de base varen ser establerts:la MINTONETTE, primer nom amb el que se'l va batejar, havia nascut.
El profesor HALSTEAD crida l'atenció sobre la "batuda" o la fase activa del llençament i proposà el nombre de "Voleibol".
Grácies al YMCA el joc del voleibol va ser introduit a Canadá i en moltspaísos: Elwood S. BROWN a les Filipinas; J. Oward CROCKER a la Xina; Frank H. BROWN a Japó; el doctor J.H.GRAY a Birmania, a la Xina i a la India, aixì com per altres precursors a México, América de Sur, Europa, a Africa i a Asia.
Els primers campeonats nacionals de voleibol van tenir lloc als Estats Units al 1922, i es al 1928 quan es crea la USVA: United States Volleyball Association. Al 1938s'estableixen uns contactes internacionals entre Polónia y França. Desgraciadament, la segona Guerra Mundial va interrompre les entrevistes.
Solamente a finals de 1945 fou possible establir noves relacions. Per la seva part, el doctor Harold T. Friermood, llavors membre del YMCA i molt haviat secretari de la USVBA, va intentar establir una altre vegada les relacions internacionals i va difondrealgunes obres sobre el voleibol.
De Praga a París al 1946, amb ocasió d'un partit internacional entre Checoslovaquia y França a Praga, sota l'impuls de la Federació Francesa de Voleibol, es va organitzar una reunió en una cervecería.
Foren invitats el president de la federació Polaca, M.WIOKYLLO Y MM. LIBAUD, BABIN Y AUJARD per part de França; HAVER, STOLZ, SPIRIT, CABALKA, SZERENETA, KROTSKY y...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El voleibol
  • El Voleibol
  • Voleibol
  • El Voleibol
  • voleibol
  • voleibol
  • Voleibol
  • voleibol

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS