voltarire

Páginas: 2 (477 palabras) Publicado: 18 de febrero de 2014
Voltaire

François Marie Arouet (París, 21 de novembre de 1694 – 30 de maig de 1778), dit Voltaire, vas ser un escriptor i filòsof francès del Segle de les Llums. Va marcar el segle XVIII i vaocupar un lloc particular a la memòria col·lectiva dels francesos. Amb ell s'inicia la figura de l'intel·lectual engatjat al servei de la veritat, de la justícia i de la llibertat de pensament. Fouelegit membre de l'Acadèmia francesa el 1746.
Va actuar d'altra banda amb les elits avançades de l'Europa de la Il·lustració servint-se de la seva immensa notorietat i prenent, ell sol, la defensa de lesvíctimes de la intolerància religiosa i de l'arbitrarietat en afers que s'han fet cèlebres.
De la seva imponent obra literària, es llegeixen avui essencialment els seus escrits «filosòfics» enprosa: contes i novel·les (Càndid és la seva obra més cèlebre), Cartes angleses, Diccionari filosòfic i la seva correspondència. El seu teatre, les seves poesies èpiques, les seves obres històriques, quevan fer d'ell un dels escriptors francesos més cèlebres al segle XVIII. La reputació de Voltaire marcada per l'elegància i la precisió, i sovint al servei d'una ironia mordaç.
Al llarg de la sevavida, Voltaire va freqüentar “els Grans” i va afalagar els monarques, sense dissimular el seu menyspreu pel poble, però també va estar subjecte a la ingerència del poder que l'acabaria empresonant a LaBastilla i el va obligar a l'exili a Anglaterra o als afores de París. El 1749, va marxar al tribunal de Prússia però, decebut en les seves esperances de jugar un gran paper amb Frederic elGran a Berlín, es va empipar amb ell després de tres anys, deixant Berlín el 1753, guanyar-se el 1759 una heredat a Ferney, a la frontera franco-genovesa, a l'abric dels poderosos. Va posar en valor la sevapropietat i va fer de Ferney un centre de cultura considerat a tota Europa. No va tornar a París fins al 1778, ovacionat pel poble. Va morir als 84 anys.
Voltaire era un amant del luxe, els plaers de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS