Víctor Català

Páginas: 5 (1121 palabras) Publicado: 28 de febrero de 2013
Víctor Català
Víctor Català és el pseudònim de Caterina Albert i Paradís(l’Escala 1869-1966). Era filla d’una família de propietaris rurals. Va anar poc temps a l’escola però gràcies a l’ambient culte que es respirava a casa va aconseguir una formació especial.
* La seva vida literària s’inicia públicament l’any 1898 al presentar-se als Jocs Florals d’Olot i guanya amb un monòleg titulat LaInfanticida. A causa de la revolta del tema del seu monòleg pel simple fet de ser una dona, Caterina adoptarà el pseudònim de Víctor Català. Després de la mort del seu pare, es fa càrrec de l’administració de les propietats. Va mantenir una gran amistat amb dos escriptors de l’època: Narcís Oller i Joan Maragall. No es va casar mai i va morir el 1966 a l’Escala.
*
* Obra
* L’any1902 va publicar uns Drames rurals, l’any 1905, Solitud i el l’any 1907, Caires Vius .
*
* Solitud
* Solitud és considerada una de les millor novel·les de la literatura catalana. Consta de 18 capítols que tenen com a fil conductor el personatge de la Mila. El tema de la novel·la gira al voltant del conflicte interior d’una dona que es troba en mig d’un entorn físic i social opressor. LaMila lluitarà per superar aquest situació i aconseguir realitzar-se com a persona encara que això suposi la marginació social i la solitud. Solitud és la història d’un viatge que té una direcció d’ascensió a la muntanya i una altra de descens. A més es produeix un viatge cap a l’interior del personatge.
*
El teatre del Modernisme

EL teatre del modernisme pretén posar el teatre català almateix nivell que al de Europa. Això implica la construcció d’una infraestructura bàsica. Dins del teatre del modernisme es desenvolupen dos corrents:
* Simbolista o maeterlinckia- segueix el model del belga Maeterlinck.
* Naturalista o ibsenià- segueix el model del noruec Ibsen.
Simbolista o maeterlinckià
Les principals característiques d’aquest teatre simbolista són: ADRIÀ GUAL1. Absència de trama o caràcter secundari d’aquesta.
2. Llenguatge poètic que pretén suggerir enlloc de senyalar.
3. Escenografia freda sense decoració
Naturalista o ibsenià
Conegut també com a teatre d’idees. Característiques: IGNASI IGLESIAS
1. Propòsit de denúncia social.
2. Els personatges es caracteritzen pel seu esperit de revolta.

SANTIAGO RUSIÑOL
SantiagoRusiñol(Barcelona 1861-Aranjuez 1931). Fill d’una família de fabricants tèxtils. Els seus pares van morir molt joves i ell se’n va anar a viure amb l’avi patern. Com que era l’hereu, l’avi el prepara per al negoci familiar. Rusiñol té altres intencions i s’enfronta amb el seu avi i es dedicarà a la pintura i a la literatura. L’any 1889 es va casar però el matrimoni no va funcionar i tot i el naixement d’unafilla, Rusiñol marxa a París. Passa una temporada a París i durant les seves estades a Catalunya organitzarà les fetes modernistes a Sitges en una casa de pescadors que va comprar i que va batejar amb el nom de “Cau Ferrat”. Colabora també amb diverses revistes de l’època com l’Avenç i Pèl i Ploma i a més frequenta la tertúlia dels Quatre Gats. Mor a Aranjuez l’any 1931. És el representant delcorrent simbolista.
Obres: L’alegria que passal, Cigales i formigues(1901), L’hèroe(1903), Els Jocs Florals de Canprosa(1902), L’auca del Senyor Esteve(1917)

EL NOUCENTISME
S’inicia l’any 1906:
1. Josep Carner publica un poemari titulat Els fruits saborosos.
2. Eugeni d’Ors és el teoritzador del moviment i publica el Glossari, que és un recull de gloses que havien anat apareixent aLa veu de Catalunya i que després d’Ors recollirà. Les gloses són articles periodístics breus on es comenta l’actualitat política, cultural i social.
3. Es celebra el 1r Congrés Internacional de la Llengua Catalana.
El Noucentisme s’acaba l’any 1923 amb l’’inici de la dictadura de Primo de Rivera. El Noucentisme és una època de política cultural, és a dir, d’acció conjunta de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Idil·Li Xorc
  • Solitud: Victor Català
  • Drames Rurals, Victor Catala
  • Victor Catala
  • Victor Català
  • Victor Català
  • Victor Catala
  • Victor Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS