WIKIPEDIA

Páginas: 3 (678 palabras) Publicado: 21 de octubre de 2014
Lisa Gherardini (Florència, 15 de juny de 1479 - 15 de juliol de 1542) també coneguda com a Lisa de la Gioconda, Lisa di Antonmaria Gherardini, i Monna Lisa, era membre de la família Gherardinioriginària de Florència a la regió de la Toscana. El seu nom va ser adjudicat al retrat Mona Lisa o La Gioconda, que va haver de ser encarregat pel seu espòs. El va pintar Leonardo da Vinci durant elRenaixement italià.

Es coneix molt poc sobre la vida de Lisa. Va néixer a Florència, i durant la seva adolescència va contreure matrimoni amb un mercader de teixits i seda que anys més tard es vaconvertir en funcionari local. Va tenir cinc fills i va mantenir una vida de classe mitjana benestant i ordinària. Lisa va sobreviure al seu marit, que era considerablement més gran que ella.

Seglesdesprés de la mort de Lisa, La Gioconda es va convertir en la pintura més famosa del món, i en una icona cultural separada de la vida de la Lisa històrica, la dona.[1] L'atenció de col·leccionistes ierudits de l'art va fer que aquesta obra pictòrica es converteixi en un quadre reconegut internacionalment i una important inspiració comercial. Encara que des del segle XVI existeixen testimonis queidentifiquen Lisa Gherardini amb la dona retratada al quadre de Leonardo, no ha estat fins als primers anys del segle XXI quan s'ha confirmat amb seguretat aquesta identificació.[2][3]
Durant l'època delQuattrocento, Florència es trobava entre les ciutats més grans d'Europa, i era considerada una localitat rica i econòmicament reeixida. Malgrat tot, la vida no era idíl·lica per tots els residents,entre els quals hi havia una àmplia disparitat de riquesa.[4] La família de Lisa pertanyia a l'aristocràcia i tenia un llinatge antic, però amb el temps havia perdut tota la seva influència.[5] ElsGherardini no eren rics, però mantenien un nivell benestant, subsistint d'una renda agrària.

Antonmaria di Noldo Gherardini, el pare de Lisa, va perdre dues esposes, Lida di Giovanni Filippo de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • wikipedia
  • Wikipedia
  • wikipedia
  • Wikipedia
  • wikipedia
  • Que es wikipedia
  • De wikipedia
  • wikipedia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS