wwdewed

Páginas: 17 (4127 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2013
BLOC I. UNITAT I:
L’EMPRESA I L’ENTORN

1.1 L’EMPRESA COM A UNITAT ECONÒMICA
Per entendre el concepte d’empresa, hem de saber que les persones tenim necessitats il·limitades I recursos limitats. Com que els béns/recursos són escassos aquests tenen un valor i per tant quelcom haurà de pagar per aconseguir-los; això, directament crea la necessitat d’altres persones de proporcionar aquestsbéns. Aquest, és el punt de partida de l’empresa com a unitat econòmica de producció, entenent aquesta com qualsevol procés que tingui com a objecte crear o posar a l’abast uns béns necessaris i també entenent que les empreses poden produir béns materials i immaterials.
Les empreses necessiten les famílies perquè quelcom consumeixi els seus productes i treballi per ells (aportant factors deproducció). L’empresa és l’eix de tota l’activitat productiva del sistema.

Objectius de l’empresa:
a. Objectiu general: La missió de l’empresa com a unitat econòmica, expressa metes a llarg termini i és el punt de partida de l’actuació empresarial.
b. Objectius (pròpiament dits): Les metes triades una vegada analitzat l’entorn. Són canviats i per tant l’empresa s’adapta a l’entorn sense perdre devista l’objectiu general.
c. Subobjectius: Són els objectius departamentals que ens ajudaran a aconseguir els objectius prèviament marcats. Impliquen a la totalitat de la plantilla.

Conflicte d’objectius:
A l’hora de fixar els objectius, s’ha de mantenir un equilibri amb totes les persones relacionades amb l’empresa ja que cadascuna té els seus propis interessos.
La cadena de valor:
És laincorporació de millores en el producte i es el fet diferencial respecte altres productes. Engloba tots els passos d’una empresa en la realització d’un producte. Podem diferenciar tres elements bàsics:
I. Activitats bàsiques primàries: Aquelles relacionades amb el desenvolupament del bé/servei que ofereix l’empresa.
II. Activitats de suport a les activitats primàries: Administració, organitzaciódels recursos humans, desenvolupament tecnològic, finances, comptabilitat...
III. Marge/Diferència entre el valor real i els costos totals: que ha tingut una empresa per generar aquest valor. Segons el marge, l’empresa actuarà d’una manera o d’una altra.

Elements que la componen:
a. Factors humans: Persones físiques i jurídiques amb una vinculació directa amb l’empresa; socis, accionistes itreballadors.
b. Factors materials: Béns econòmics de l’empresa: capital fix (capital que dura més d’un exercici econòmic) i capital circulant (capital renovat cada exercici econòmic).
c. Organització: Conjunt de relacions d’autoritat, de coordinació i de comunicació formants de l’activitat del grup humà entre si i amb l’exterior.
d. Entorn: Aquells factors condicionants en la manera d’actuar del’empresari (des de la normativa imposada pel govern fins als clients o proveïdors).

Funcions que realitza:
a. Àrea comercial: Inclou el conjunt d’activitats necessàries per fer arribar als consumidors els béns i serveis produïts. Té la funció d’analitzar les necessitats dels consumidors a través d’un estudi de mercat i de dissenyar una política comercial adequada per poder vendre’l.
b.Àrea de producció: Controla l’aprovisionament de les matèries primes i gestiona la producció dels béns i serveis.
c. Àrea d’inversió i finançament: Capta fonts necessaris per al funcionament de l’empresa i duu a terme la política d’inversions.
d. Àrea de recursos humans: Selecciona i contracta treballadors, els forma, organitza tot el personal i gestiona tota la documentació referent a aquests(nòmines, contractes...)
Totes aquestes àrees són presents en empreses industrials, i normalment recauen en diferents persones. En el cas d’una empresa petita és una sola persona que s’encarrega de tot o de més d’una àrea i si a més no produeix l’àrea de producció no existeix.

1.2 INFLUÈNCIA DE L’ENTORN A L’EMPRESA


L’empresa com a sistema: Per parlar de l’entorn hem de definir l’empresa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS