xcdmxf

Páginas: 3 (559 palabras) Publicado: 19 de noviembre de 2013

Comentari de text

Aquest text és un fragment extret d’un llibre de Valentí Almirall, titulat: “España tal como es” i escrit l’any 1889. Es tracta, d’un text de font primària, perquè ésun text extret de l’època en que es va fer, encara que segurament està traduït al català, és de caràcter polític, concretament de crítica política. Valentí Almirall en fa un retrat de l’Espanya de laRestauració, un document històric amb una crítica ferotge, però plena de voluntat de denuncia i de voler influir en els lectors per tal de redreçar un camí equivocat en l’Espanya de finals del segleXIX. Com ja he dit, és un text publicat l’any 1889, amb posterioritat al regnat d’Alfons XII. Per tant, està dins de l’etapa de la regència de Mª Cristina (1885-1902) i de l’alternança pacífica en elpoder del partit conservador, dirigit per Cànoves, i el partit liberal, dirigit per Sagasta.
El tema principal del fragment és la manipulació electoral durant el període de la Restauració, segons elpunt de vista de Valentí Almirall. Es tracta d’una denuncia de la pràctica d’aquest frau electoral, habitual durant aquell període. L’autor defineix i critica aquest sistema utilitzant el periodismecom a principal eina comunicativa per a projectar el seu pensament polític.
L’autor ens demostra en aquest text que les eleccions a Espanya, en aquells temps, eren una farsa (ja sigui amb sufragiuniversal o restringit). El sufragi universal era el dret a votar de tots els adults homes, sense distinció de raça, creença o posició social. En canvi, el sufragi restringit, també anomenat censatari, erael dret a votar només de les persones que apareixien en un cens o llista. El ciutadà havia de complir certs requisits que afectaven la seva condició social.
El Ministre de la Governació (amb lacol·laboració dels governadors provincials i tot l’aparell de l’Estat) era qui decidia qui guanyava les eleccions. Les llistes d’electors eren falses (noms inventats, de morts, etc.) i es presentaven a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS