Yellowstone

Páginas: 5 (1171 palabras) Publicado: 1 de diciembre de 2014

YELLOWSTONE:
Situació geogràfica:
Ubicat en els Estats Units, principalment en l’estat de Wyoming, encara que també formi part de Montana i Idaho amb les coordenades: 44°36′N 110°30′O a més té un àrea de 8.983 km2, passant per llacs, canyons, rius i cadenes muntanyoses. La caldera, que mesura aproximadament 55 por 72 km, es troba en la cantonada nord-oest de Wyoming. A més la caldera estroba sobre un punt calent, on la roca fosa calenta del mantell puja cap a la superfície.











Si està associada a la placa tectònica:
Encara que el punt calent sembla que es mou a través del terreny en una direcció est/nord-est, en realitat el punt calent és molt més profund que el terreny i es manté estacionari; és més aviat la placa Nord-americana que es desplaça en cim del puntcalent en direcció oest-sud-oest.

Període de retorn:
S’ha mesurat que cada 640.000 a 670.000 anys, amb un marge d’error imprecís, es produeix una supererupció que pot ser terriblement devastadora pel medi ambient i, òbviament, per tots els essers vius, no només estiguin de l’àrea d’influència, sinó que també a tot el planeta ja que es veu que la intensitat que té és tan potent que pot afectara tot allò que estigui dins de la terra.

Tipus d'erupcions passades:
Les erupcions volcàniques de vegades buiden el magma emmagatzemat amb tanta rapidesa que fa que la terra suprajacent es col·lapsi a la cambra magmàtica vencillada, formant una depressió geogràfica que es coneix com una caldera. Les calderes que es van formar a partir de supererupcions explosives poden ser tan grans iprofundes com llacs de mitjà i gran grandària, i poden causar la desaparició de grans extensions d'una serralada. La caldera es va formar durant l'última de les tres supererupcions que es van produir al llarg dels últims 2,1 milions d'anys. Primer es va produir l'erupció d'Huckleberry Ridge fa 2.100.000 d'anys, en la qual es va crear la caldera de Island Park i la toba d'Huckleberry Ridge. Després, fa1.3 de milions anys, es va produir l'erupció de Taula Falls, la qual va crear la caldera d'Henry’s Fork i toba de Taula Falls. Finalment, fa 640,000 anys, es va produir l'erupció de Lava Creek que va formar la caldera de Yellowstone i la toba de Lava Creek.
Quins riscos ha donat lloc aquest volcà:
L'última gran erupció del supervolcà de Yellowstone, l'erupció de Lava Creek que va passar fa uns640.000 anys, va expulsar aproximadament 1000 km3 de roca , pols i cendra volcànica. Des de 1923 els geòlegs estan vigilant de prop l'ascens i la caiguda de la altiplà de Yellowstone (de mitjana 1,5 cm per any) com una indicació dels canvis en la pressió de la cambra de magma.

Entre 2004 i 2008 es va registrar un moviment ascendent del pis de la caldera de Yellowstone de gairebé 7,6 cm per any,és a dir més de tres vegades més gran que el que s'ha observat des de l'inici d'aquestes mesures en 1923. Des de l'estiu de 2004 fins l'estiu de 2008, la superfície de la terra a la caldera va pujar fins a 20 cm a l'estació de GPS de White Lake. I a finals de 2009 , el procés d'aixecament havia disminuït considerablement i el gener de 2010 , l'USGS ha indicat que l'aixecament de la caldera deYellowstone s'ha desaccelerat significativament i que l'aixecament estava continuant, però a un ritme més lent. Els científics del Servei Geològic dels EUA , Universitat de Utah , Servei Nacional de Parcs , i Observatori Vulcanològic de Yellowstone van declarar que no veuen cap evidència que una altra erupció cataclísmica es produirà en Yellowstone en un futur previsible tot i que els intervals derecurrència d'aquests esdeveniments no són ni regulars ni predictibles.

D'acord amb un estudi de National Geographic , és probable que la següent gran erupció a Yellowstone es produeixi en una de les tres zones de falles paral·leles que corren en una direcció nord / nord-oest a través del parc. Dues d'aquestes àrees van produir fluxos de renta importants durant l'última vegada que el supervolcà...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • yellowstone
  • yellowstone
  • Yellowstone
  • Yellowstone
  • Yellowstone
  • yellowstone
  • Yellowstone
  • Volcan En Yellowstone

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS