yo antiguo

Páginas: 5 (1129 palabras) Publicado: 15 de enero de 2014
AUGUST DE PRIMA PORTA

Autor: desconegut
Tècnica: fosa (còpia talla)
Cronologia: 19 aC (còpia: 14 dC)
Material: bronze (marbre)
Estil: romà imperial
Formes: exempta
Dimensions: 2,04 m alt
Tipologia: dempeus
Localització original: vil·la Ad Gallinas
Cromatisme: policroma Albas (propietat de Lívia, de Prima Porta (Roma)
Localització actual: Museus Vaticans

1. CONTEXTHISTÒRIC :
Octavi August fou el primer emperador de Roma (27 aC al 14 dC), i posà fi a les guerres de conquesta, començant un període de pau, que amb excepció de guerres a les fronteres, durà dos segles (Pax Romana). En art, concretament en escultura, hi hagué importants canvis: en època republicana predominava el realisme extrem, durant l’Imperi la influència grega es deixà sentir al retrats delsemperadors, que eren idealitzats, i resumien totes les virtuts que havia de tenir un ésser excepcional, digne de governar l’Imperi. August va ser representat de diferents maneres: a demés de com a cap militar absolut, com és el cas que en ocupa, també fou representat com a Pontifex Maximus, amb un vel al cap oficiant com a cap religiós o summe sacerdot. O bé amb toga senatorial, com a cap civilabsolut: August com a Pretor. L’any 19 August ja en feia 5 que havia mort, i l’havia succeït Tiberi, fill de Lívia, el qual cosa sembla que és representat a la cuirassa.
2. ESTIL (Característiques de l’escultura romana):
L’escultura romana va rebre una gran influència de la grega, sobre tot de l’hel·lenística. Moltes escultures gregues les coneixem gràcies a les còpies romanes. Té un gran realisme,en contraposició a l’idealisme grec, tot i que en l’època imperial es tendia a idealitzar la figura de l’emperador, com és el cas d’August, però sempre conservant el trets característics del retratat. Sovint l’escultura està subordinada a l’arquitectura, com és el cas dels relleus commemoratius de columnes i arcs triomfals. També escultures exemptes es feien pensant en l’espai o marc arquitectònicon havien de situar-se. Els materials més comuns eren el bronze, la pedra o el marbre. Els retrats varen ser una aportació romana, inspirada en el realisme dels retrats funeraris etruscs. Procuraven ser fidels als models, marcant defectes, arrugues... Dins del retrat destacà la realització de bustos i retrats eqüestres, com el de Marc Aureli. Els relleus solien explicar esdeveniments històricsgloriosos per la Roma imperial, com victòries importants.
3. ANÀLISI FORMAL:
Descripció : Cromatisme original, on August porta el capot roig de general
Composició mides lleugerament superiors al natural.
Braç dret alçat i braç esquerre sosté la túnica i porta una llança al mig una vertical marca el centre clarament.
Típica postura de contrapposto on el braç dret, alçat, es correspont a lacama dreta avançada i en tensió, mentre el braç esquerra està doblegat, com la cama esquerra, més relaxada, ambdós més enrere.
El dofí i l’Eros resolen el problema de la sustentació de l’escultura. Composició oberta a interpretacions.
Mostrava insígniesCòpia en marbre de Carrera de la legió / Gest de d’un original de bronze comandament 2 m. apx Com un general victoriós dempeus cuirassa molt cenyida Capot roig de general ceptre sosté túnica Eros/Cupido i dofí de Venus Recorda origen diví d’August CONTRAPPOSTO Pes equilibrat dona vida i força. És la romanització delDorífor de Policlet Descalç, original calçat.
Retrat idealitzat ple de serenitat També comença el realisme en faccions rostre, representat més jove Cabell arrissat Relleu narratiu de les gestes de l’emperador i dels seus deus protectors
Aquesta escultura va donar lloc a un nou prototip, a partir del qual es representaren moltes de les màximes autoritats, tot i que porten sandàlies, fet que fa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LA ANTIGUA
  • antigua
  • antiguo
  • ANTIGUA
  • Antigua
  • Antigua
  • estados antiguos
  • la antigua

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS