Yoyo

Páginas: 16 (3829 palabras) Publicado: 13 de febrero de 2013
Els transgènics a debat








































































0. PRESENTACIÓ

Actualment es parla sovint dels transgènics; en ocasions sentim opinions a favor, d’altres en contra, i fins i tot d’altres que demanen una moratòria en decisions importants sobre aquest tema.

a. Què ensaps d’això?
b. Què t’agradaria saber?

A Classe de ciències tractarem d’aprofundir-hi per tal que cadascú pugui tenir una posició personal més fonamentada sobre aquest tema i pugui, al seu temps, contribuir a un millor coneixement de la societat sobre la problemàtica dels transgènics.



1. QUÉ SÓN I COM S’OBTENEN ELS ORGANISMES MODIFICATS GENÈTICAMENT?


Un Organisme modificatgenèticament (OMG) o transgènic és un ésser viu al qual se li ha introduït o se li ha eliminat uns determinats gens i que, a conseqüència d’això, té unes característiques genètiques noves.

Des del neolític fins avui els humans hem obtingut noves varietats d’animals i plantes a base de fer encreuaments entre organismes seleccionats per les seves característiques genètiques. Així doncs, el blat que esconrea és ben diferent del blat silvestre del qual procedeix, i el mateix podríem dir de les cols, de les vaques dels cavalls... Tanmateix, això només es pot realitzar dintre d’una mateixa espècie, ja que entre individus d’espècies diferents no pot generar-se descendència fèrtil. L’enginyeria genètica fa possible trencar aquesta barrera i introduir en un individu gens d’una altra espècie (perexemple bacteris amb gens de medusa, plantes amb gens de bacteris o porcs amb gens humans).
Actualment els organismes transgènics s’estan emprant en el camps de la indústria, la medicina , l’agricultura i la ramaderia.

Les tècniques d’enginyeria genètica emprades en l’obtenció d’OMG es basen en la utilització de processos que es donen de forma natural: Els bacteris, fins i tot d’espèciesdiferents, bescanvien entre ells petits fragments de DNA; i també els virus injecten el seu material genètic en les cèl·lules que infecten. Així doncs, per tal d’introduir DNA en una cèl·lula , s’utilitzen virus o bacteris.

La primera aplicació d’aquestes tècniques va ser la introducció del gen de la insulina humana en un bacteri. El bacteri així modificat produeix la proteïna insulina. Mitjançantcultius microbiològics pot obtenir-se un nombre molt elevat d’aquestes bacteris, que proporcionen gran quantitat d’aquesta proteïna. Així és com les indústries farmacèutiques obtenen les insulina pels diabètics (vegeu la fig 1).

Et proposem que apliquis el que has après fins ara en la interpretació de dues situacions ben curioses:

Situació 1:
Tothom coneix aquest insectes que anomenen cuques dellum i que es caracteritzen per emetre llum durant les nits d'estiu. El responsable d’aquesta llum és un enzim , una proteïna anomenada luciferasa que regula la següent reacció :


luciferasa
luciferina + oxigen oxiluciferina + llum





a. Explica que et sembla que passaria si introduïssis el gen per a produir luciferasa en unaplanta de gira-sol i la reguessis amb aigua que conté luciferina.

b. Se t’acut alguna altra aplicació d’aquest gen ?


Situació 2:

Els olis vegetals s’obtenen a partir de la premsa de llavors riques en greixos, com són les olives, les pipes de girasol i les llavors de soja. Cada oli presenta una composició determinada per la informació genètica de la planta a partir de la qual s’obté.Hi ha persones que són al·lèrgiques a alguns components específics dels olis. És coneguda l’al·lèrgia a l’àcid oleic, un dels components de l’oli d’oliva.

L’Anna és una d’aquestes persones i sempre que compra qualsevol aliment mira que entre els components no figuri l’oli d’oliva. No fa gaire temps l’Anna va comprar unes galetes i que, segons la composició que mostrava la capsa no...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Yoyo
  • yoyo
  • El yoyo
  • Yoyo
  • Yoyo
  • Yoyo
  • YOYO
  • yoyo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS