D.o alella

Páginas: 5 (1250 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2011
El vi d’Alella
La Denominació d'Origen Alella (D.O. Alella) identifica el vi d'aquesta zona del Maresme i Vallès Oriental i està reconeguda des de 1953, any en què va ser creat el Consell Regulador. La seu del consell regulador de la denominació d’origen Alella té, com els vins, la seva pròpia història, és una de les masies més antigues de la zona, conserva restes d’edificacions del segle XII,ha tingut diferents propietaris i actualment se la denomina “Can Magarola”.

La D.O. Alella té una superfície de 314 hectàrees, 96 viticultors i 8 cellers amb una producció total de 8.000 hectolitres. Les varietats blanques són xarel·lo, pansa blanca, garnatxa blanca, chardonnay, macabeu, parellada, chenin, sauvignon blanc o picapoll blanc i les negres, garnatxa negra, ull de llebre,cabernet sauvignon, merlot i pinot noir.

Història
Els vins de la zona són mencionats per Plini el Vell a Naturalis Historia i per Marc Valeri Marcial a Epigrames, anomenats vins laietans. En el jaciment arqueològic de Veral de Vallmora, a Teià, s'han trobat una sèrie d'estructures que documenten l'elaboració del vi des del segle I fins al IV dC. Una inscripció en un segell de plom demostra que eraexplotat per famílies de Barcino. A l'Edat Mitjana els vins d'Alella subministraven la cort de comtes i reis de Barcelona. Era un dels vins favorits de la burgesia barcelonina del segle XIX i s'exportava a Amèrica.

Geografia
A l'àrea de la denominació es distingeixen dues zones geogràfiques i climàtiques:
* La zona del Maresme és a les faldes d'orientació marítima de la serralada Litoral,oberta a la influència del sol i la brisa mediterrànies. La serralada protegeix dels vents freds i condensa la humitat que prové del mar, tot provocant un microclima típicament mediterrani amb estius càlids i secs i hiverns suaus. Les vinyes estan distribuïdes en parcel·les esglaonades que van del dels 90 m d'altitud fins als 260 m. Els vins d'aquesta zona són suaus, de grau i acidesa moderats.* La zona del Vallès Oriental és als vessants interiors de la serralada amb una orientació més obaga i un microclima més continental. Normalment es tracta de sòls profunds, francs argilosos, lleugerament alcalins, i a les zones del prelitoral i parts altes on la topografia és més accidentada el sòl és granític. A les parts baixes el sòl està format per al·luvions, on s’ha acumulat, segons lesèpoques i la intensitat de pluges, altres materials de tipus argilós. Els vins són més àcids i enèrgics.
Municipis de la D.O.

El municipis que conformen la Denominació d'Origen Alella són:
* Maresme: * Alella * Argentona * Cabrils * El Masnou * Montgat * Òrrius * Premià de Dalt * Premià de Mar * Teià * Tiana * Vilassar de Dalt | *Vallès Oriental: * La Roca del Vallès * Martorelles * Montornès del Vallès * Santa Maria de Martorelles * Sant Fost de Campsentelles * Vallromanes * Vilanova del Vallès |
Incorporacions de nous municipis
El Conselll Regulador ha fet les gestions oportunes davant de l’INCAVI per tal d’ampliar la zona geogràfica de la D.O. atès que hi ha hagut sol·licituds debastants municipis, especialment del Maresme, demanant la seva inclusió dins del nostre territori. Alguns d’aquests municipis són : Badalona, Mataró , Granollers, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Calella, Sant Cebrià de Vallalta, Arenys de Mar, Sant Pol de Mar i Sant Iscle de Vallalta .

Geologia
La característica més significativa de la D.O. Alella és l'existència del sauló, un terreny arenósd'origen granític i color pràcticament blanc, que té una gran permeabilitat i una gran capacitat de retenció de la irradiació solar. Això facilita la maduració del fruit i aporta finor als vins. El baix poder de retenció de l'aigua queda compensat pel microclima local.
La poca distància que hi ha entre el límit marí i la Serralada Litoral provoca un desnivell topogràfic important, una barrera de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • antecedentes del D.O.
  • Investigación D.O
  • fundamentos de D.O.
  • Etapas del d.o
  • D.o bierzo
  • Preguntas D.O
  • Herramientas de un D.O
  • Intervenciones D.O

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS