h. espanya

Páginas: 5 (1045 palabras) Publicado: 18 de abril de 2014
Tema 6
La Primera Guerra Mundial
1.L’origen de la Primera Guerra Mundial
La Pau Armada (1890-1914).
-Alemanya es va convertir en la potència rectora de la política internacional europea.Bismarck va idear un sistema d’aliances entre Alemanya, Àustria i Rússia, al qual també es va associar Itàlia.
*L’aillament de França, ja que la perdua d’Alsàcia i Lorena en 1870 havia alimentat el seurevengise i la convertia en un adversari potencial.
*El manteniment de l’equilibri als Balcans: Bismarck sabia que Austria i Rússia tenien interessos enfrontats als Balcans i que aquestes tensions podrien ser l’origen d’un conflicte europeu.
En 1890 Bismarck va ser destituit per Guillem II.Es va iniciar un periode en les relacions internacionals, que anomenem Pau Armada(1890-1914)
*Les potèncieseuropees es van agrupar en dos blocs militars enfrontats. Alemanya, Àustria i Italia van firmar la Triple Aliança. D’altra banda, l’agressiva política exterior de Guillem II va aportar França, Rússia i el Regne Unit a formar la Triple Entesa (1907).
*El temor mutu va portar a una intensa cursa d’armaments.

La crisi de l’estiu de l’estiu de 1914.
-Francesc Ferran, va fer una visita oficial asarajevo i va morir en un atemptat comés per un terrorista serbi.
Austria va plantejar un ultimàtum a Sèria, en què l’amenaçava amb la guerra si no permetia investigar l’assassinat. Però serbia amb el suport de Rùssia el rebutjà. Rússia va iniciar la mobilització contra Àustria i Alemanya, i aquesta última li exigí que aturara les operacions.

2.El desenvolupament de la Primera Guerra Mundial
Elspaisos bel·ligerants i les fases del conflicte
-La guerra es va convertir en mundial perquè va enfrontar les principals potències i els imperis respectius i perquè nous paisos es van anar sumant al conflicte. Els imperis centrals van rebre el suport de Turquia i Bulgària. La Triple Entesa va rebre el suport d’Italia.
La Primera Guerra Mundial va durar quetre anys, de 1914 a 1918, i s’hi podendistingir quatre fases.
La guerra de moviments (1914).
-El pla alemany preyenia una ràpida victòria sobre França per girar-se després sobre Rússia.però els alemanys van ser aturats en la batalla del Marne, a pocs quilòmetres de París.
Rússia, en resposta a les peticions de França, va llançar una ofensiva precipitada sobre alemanya.els russos van ser derrotats a Tannenberg i als llacs Masurians,però van aconseguir forçar els alemanys a desviar tropes cap a l’est, i això va salvar París.
La guerra de posicions (1914-1917).
-Els alemanys van intentar trencar els fronts en la batlla de Verdun, i els britànics en la batalla del Somme, però els resultats militars de tots dos van ser molt minsos, a costa d’enormes pèrdues en vides humanes.
*Al Mediterrani , els britànics van intentarprendre el Bòsfor i els Dardanels per aillar Turquia, però fracassaren a Gal·lípoli.
*Les colònies alemanyes de l’Àfrica van ser conquistades pels britànics i les d’A’Asia,pel Japó.
*A l’Orient Mitjà els aliats van ocupar les possessions otomanes de Palestina, Siíria, Aràbia, etc..
L’any decisiu: 1917.
-Es va produir un canvi en la situació militar per dos motius:
*La Revolució Russa. El nou governva firmar el tractat de Brest-Litovsk, pel qual Russia abandonà la guerra i va cedir una gran quantitat de territori a Alemanya.
*Els Estats Units van entrar en la guerra. Els estas Units s’havien declarat neutrals, però en la pràctica venien subministraments als aliats.
L’ofensiva de 1918 i el final de la guerra.
-La retirada russa va permetre a Alemanya una última ofensiva de primavera, peròel suport nord-americà l va fer fracassar. La resposta va ser una ofensiva aliada.
Elñs imperis centrals no pogueren resistir i es van rendir: de primer Turquia després Áustria i finalment Alemanya, on l’emperador Guillem II va abdicar. Al novembre de 1918 la guerra havia acabat.

3.Un conflicte diferent
Una guerra llarga i sagnant.
-La Primera Guerra Mundial tingué unes dimensions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • H Espanya 5
  • Espany
  • H
  • H
  • H
  • H
  • H
  • H

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS