I GUERRA MUNDIAL

Páginas: 5 (1119 palabras) Publicado: 27 de octubre de 2013
I GUERRA MUNDIAL

Causes principals de la I guerra mundial

França i Regne Unit desconfiaven del poder alemany. Totes aquestes tensions van donar a lloc a un rearmament massius dels diferents països i un clima d’enfrontament que podia esclatar fàcilment.

Les relacions entre França i Alemanya eren molt teses per les reivindicacions territorials del Alsàcia i Lorena.
A la tensiófrancoalemanya s’hi va afegir la disputa que va haver entre l’imperi austrohongarès i rus pel control polític i econòmic dels Balcans.

Els dos estats més desenvolupats de les relacions comercials i financeres eren el Regne Unit i Alemanya, per tant es va crear una forta rivalitat entre ells ja que els dos volien aconseguir nous mercats.
Alemanya considerava que per mantenir i augmentar el seudesenvolupament s’havien d’expandir però el Regne unit veia un expansionisme alemany com una amenaça al seu imperi colonial.

Formació dels blocs i cursa d’armaments

A partir del 1907 les principals potències estaven dividides :
Triple Aliança (Alemanya, Àustria-Hungria i Itàlia).
Objectiu :
Aconseguir un equilibri a Europa que fos favorable a Alemanya
Aïllar diplomàticament França per evitarqualcevol intent de rebenja
Assegurar als austríacs la protecció de la seva frontera de Russia pels Balcans

Triple Entesa ( França, Russia i Regne Unit)
Es va contruïr mitjançant un conjunt d’acords





Excepte Regne Unit, van doblar els efectius de terra i mar, i van establir el servei militar obligatori. Es va millorar molt la tecnologia gràcies als avenços de la segona revolucióindustrial. Aquesta etapa està anomenada “pau armada”.

Els enfrontaments colonials: les crisis marroquines

1884- L’escenari va ser al Marroc i el país protagonista va ser Alemanya, que havia quedat insatisfeta per la repartició d’Àfrica que s’havia fet a la Conferència de Berlín

1905- Es va produir la primera crisi marroquina ( Alemanya es va negar a signar un pacte amb França i Regne Unitde partir aquest territori entre França i Espanya. La posició del govern alemany va mantenir la posició al Marroc davant de les tensions Franceses i el desembarcament de l’emperador Guillem II a Tànger, això va originar una crisi internacional molt greu.

La conferíncia d’Algensires del 1906 objectiu evitar una guerra a Europa i es va reconèixer la independència del marroc, encara que laindependència es més teòrica que real

Crisi dels balcans
L’escenari era a la zona dels Balcans ocupada per l’Imperi Turc.
Diversos pobles com Sèrbia, Grècia, Romania i Bulgaria es van aixecar contra els turs per aconseguir la independència.
Austria- Hongria pretenia intervenir contra el nacionalisme eslau.
L’imperi austrohongarès es va annexionar amb Bòsnia i Hercegovina que va provocar laprotesta de Sèrbia. Però el poc interès de França per intervenir en el conflicte i la debilitat russa va obligar a als serbis a cedir.
La crisi del juliol del 1914
La crisi va explotar el 28 de juny del 1914 a Bòsnia per l’assessinat de l’hereu de la corona austrohongaresa, l’arxiduc Francesc Ferran i la seva esposa, a Sarajevo. L’autor d’aquell crim va ser Gavrilo Prinzip que pertanyia a unasocietat secreta anomenada la Mà Negra.
El 28 de juliol un mes més tard desprès de lo succeït Austria va declarar la guerra a Sèrbia i Rússia va començar a mobilitzar les tropes per tal de ajudar als serbis.
Des de aquell moment apareix el sistema d’aliances . Alemanya i França van decidir donar suport als seus aliats.
El 4 d’agost el Regne Unit decideix intervenir davant la penetració de lestropes alemanyes a Bèlgica i van violar la seva neutralitat.
LA GRAN GUERRA
Els països que van iniciar la guerra pensaven que seria un període curt i localitzat, però precisament els hi esperaven 4 anys d’enfrontament a zones tan europees com no europees.
L’agost del 1914 esclata la primera guerra mundial que va enfrontar :




Durant la guerra els dos blocs van buscar nous aliats...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Causas de la i guerra mundial
  • La I Guerra Mundial
  • I Guerra mundial
  • I GUERRA MUNDIAL
  • I guerra mundial
  • guerra mundial I
  • I y ii guerra mundial
  • I Guerra Mundial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS