I Guerra Mundial

Páginas: 7 (1601 palabras) Publicado: 9 de junio de 2015
I Guerra Mundial
Contingut
Causes: 2
- Econòmiques. 2
- Enfrontament per les colònies. 2
- Nacionalisme 2
- Imperialisme 2
- Guerra de la península balànica 2
- Pau armada (1890-1914) 3
- Triple aliança 4
Aliances 4
- Triple Entesa: 4
Esclat: 4
Etapes de la guerra: 5
- Guerra de moviments: 5
- Guerra de posicions: 5
- La guerra de Mar: 6
- 1917: 6
Fi de la guerra: 6
Tractats de pau: 7

Causes:Econòmiques.
Nous sectors econòmics i creixement de noves potencies ( Alemanya i Itàlia )
Enfrontament per les colònies.
Alemanya, després de la seva unificació, va anar creixent com a potencia política europea. Aquesta nova potència llavors vol disposar de colònies per obtenir primeres matèries i mercats on vendre. Això va produir les dues crisis del Marroc (1905 i 1911). Alemanya va intentar queFrança no creés un protectorat al Marroc, la Conferència d'Algesires (1906) va declarar el Marroc per a França i Espanya. Però al 1911 Alemanya va acusar França de no respectar els acords d'Algesires va aconseguir la una part del Congo a canvi del reconeixement del protectorat francès.
Nacionalisme
Es vivia a les grans potencies i es vivia una reunificació i unificació de territoris. Esconsiderava la nació com un esser viu, amb una cultura, una llengua i una història comunes i amb dret d’organitzar-se com un superior.
Imperialisme
França i Alemanya (una tenia el poder colonial i altre la volia)
- Primera crisis del Marroc (1905)
- Segona crisis del Marroc(
Guerra de la península balànica
Es van produir als Balcans, amb les crisis balcàniques. L'Imperi otomà s'estava esfondrant, iÀustria i Rússia pretenien aprofitar-se de la situació. Rússia donava suport als estats eslaus (Sèrbia i Bulgària) i intentava impedir que caiguessin sota poder austríac. Àustria buscava expandir-se a la costa del mar Adriàtic. Entre el 1908 i el 1913 es van produir tres crisis molt greus a la zona.
Pau armada (1890-1914)
No existeix conflicte belic. Bismarck fa aliances per aïllar a França. Desprésde la seva unificació, Alemanya es va convertir en la potència rectora de la política internacional, gràcies a la política del canceller Bismarck. Bismarck va idear un sistema d'aliances entre Alemanya, Àustria i Rússia, al qual també es va associar Itàlia, que pretenia aconseguir dos objectius:

L' aïllament de França, ja que la pèrdua d'Alsàcia i Lorena després de la guerra del 1870 haviaalimentat el desig de revenja dels alemanys i convertia França en un adversari potencial.
El manteniment de l'equilibri als Balcans: Bismarck sabia que Àustria i Rússia tenien interessos contraposats als Balcans i que aquestes tensions podrien ser l'origen d'un conflicte europeu.
La mort de l'emperador alemany Guillem I va portar al tron Guillem II, partidari d'una política més agressiva a Europa id'expansió imperialista, la qual cosa va provocar la destitució de Bismarck (1890).

Es va iniciar, així, un nou període en les relacions internacionals, anomenat pau armada (1890-1914) que es caracteritzà pel següent:

Les potències europees es van agrupar en dos blocs militars enfrontats. Alemanya, Àustria i Itàlia van firmar la Triple Aliança. D'altra banda, l'agressiva política exterior de GuillemII va portar França, Rússia i el Regne Unit a formar la Triple Entesa (1907). Rússia va abandonar l'aliança amb Alemanya a causa dels problemes als Balcans.
La por mútua va portar a una intensa cursa d'armaments.
En aquest ambient de desconfiança i tensió, qualsevol enfrontament podia donar origen a una conflicte a gran escala
Triple aliança
En l'últim terç del segle XIX i al principi del XX aEuropa es va formar dos blocs militars de potència similar, un era la Triple Aliança. Format per Alemanya, Àustria i Itàlia. La Triple aliança va terminar quan Itàlia no va donar suport a Àustria ni a Alemanya.
Aliances
Triple Entesa:
L’altre bloc militar era la Triple Entesa, format gràcies a l'agressiva política exterior de Guillem II va portar França, Rússia i el Regne Unit a formar la Triple...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Causas de la i guerra mundial
  • La I Guerra Mundial
  • I Guerra mundial
  • I GUERRA MUNDIAL
  • I guerra mundial
  • guerra mundial I
  • I y ii guerra mundial
  • I Guerra Mundial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS