I República

Páginas: 10 (2438 palabras) Publicado: 4 de abril de 2013







TEMA
8













JOAN CALATAYUD





1 LA REVOLUCIÓ DE SETEMBRE I EL GOVERN PROVISIONAL
El malestar polític econòmic i social que arrossegava des d’anys arrere conduí al pronunciament de l’almirall Juan Bautista Topete, a Cadis el 19 se setembre de 1868.

1.1 LA GLORIOSA REVOLUCIÓ
L’alçament militar se setembre va donar pas a La Gloriosa. Aquestarevolució fou resultat d’una aliança entre progressistes, unionistes i demòcrates. Tot i que va haver presència de militars de prestigi (Serrano, Prim...), també hi va haver una gran presència de civils, tots ells amb l’objectiu d’enderrocar la reina.
L’ideari de la revolució l’aportava el partit demòcrata, que defenia el sufragi universal, la supressió de les quintes i els consums, l’establiment dellibertats polítiques i civils, la reforma d’Hisenda, llibertat econòmica...
Fou una revolució falsejada, perquè les juntes revolucionàries i els moviments populars prompte van ser eliminats.
Després de l’alçament militar, la revolució es va estendre per tota la península, i el 28 de setembre, les tropes revolucionàries, al comandament de Serrano es van enfrontar als fidels a la reina, comandadesper Novaliches, al pont d’Alcolea. El triomf fou per als revoltats, fet que provocà que el dia 30 Isabel II abandonara el país i lliurara el poder a una junta revolucionària.
Aquesta junta revolucionària va encomanar al general Serrano la formació d’un govern provisional, poc després, van ser dissoltes, encara que moltes van resistir la dissolució.

1.2 LA TASCA DEL GOVERN PROVISONAL
El governprovisional, presidit per Serrano, estava format per progressistes i unionistes. Les seues primeres mesures van anar dirigides a controlar la revolució: dissolució de les juntes, reorganització de la Milícia Nacional... Després va atendre algunes peticions populars:
-Supressió de l’impost de consums.
-Emancipació dels fills d’esclaus nascuts després de la revolució.
- Llibertatd’impremta, llibertat d’ensenyament, religiosa i d’associació.
-Sufragi universal.
El govern provisional convocà eleccions municipals, que donaren el triomf als republicans en moltes capitals de província, mentre que les eleccions a Corts constituents van resultar amb majoria de progressistes i unionistes (encara que també hi havia diputats republicans).
La política anava deixant en el camí lesreivindicacions populars, fet que va provocar un gran desencant en les classes populars.
2 LA REGÈNCIA DE SERRANO

2.1-LA CONSTITUCIÓ DE 1869
Les corts constituents van elaborar una nova constitució, que establia la sobirania nacional de base popular i proclamava la divisió de poders, a més:
-Regulava tots els drets individuals, llibertat de cultes, de reunió, d’ensenyament, d’expressió...
-S’hiestablia el sufragi universal.
-S’hi instaurà un sistema bicameral. El senat era elegit per sufragi universal indirecte, el congrés, per sufragi universal.
-El rei estava subjecta a la sobirania, de qui emanaven tots els poders de l’Estat.

2.2 ELS PROBLEMES DE LA REGÈNCIA
L’adopció de la monarquia com a forma de govern provocà la dura oposicio dels republicans i obligà a nomenar Serranoregent, metre que Prim ocupà la direcció del Govern. El poder executiu hagué de fer front a diversos problemes:
-Una guerra colonial a Cuba.
-L’oposició dels carlins i alfonsins.
-El permanent assetjament dels republicans, descontents per la solució monàrquica de la constitució.
-El descontentament dels sectors populars, que van veure ignorades les seues demandes socials.
Tots aquestsproblemes van provocar un alçament republicà l’any 1869, que es va estendre per els sectors populars per no haver posat en pràctica la supressió de les quintes i dels consums. A més, en aquest mateix any, van haver diverses partides carlines.
En aquest panorama es va firmar el Pacte Federal de Tortosa, on es pretenia un projecte d’Espanya de caire federal. Van ser anomenats republicans intransigents....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • I Republica II republica III Republica de venezuela
  • comparativa I i II república
  • I república española
  • República, libro i
  • Resumo i república (galego)
  • Comentario I República
  • La I República. RESUMEN
  • Libro I De La Republica De Platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS