´JKNJKNL

Páginas: 7 (1515 palabras) Publicado: 6 de febrero de 2014


TREBALL 1 (BLOC 1): TRANSFORMACIONS I COMBUSTIBLES



Cal que responguis raonadament a les següents preguntes per a lliurar-ho al professor/a a classe:



Tenint en compte el quadre de les transformacions energètiques:




1. Explica breument els següents procesos i/o aparells:


a.Electròlisi - L'electròlisi transforma l'energia elèctrica en energia química, és, per tant,el procés contrari al que té lloc en una cèl · lula galvànica. En l'electròlisi un corrent elèctric produït per una font externa aconsegueix que es produeixi una reacció química que no té lloc espontàniament.  El procés de l'electròlisi es desenvolupa en uns dispositius que s'anomenen cel · les electrolítiques. Una cuba electrolítica és un recipient que conté un electròlit en què s'introdueixen doselèctrodes que es connecten a una font de corrent continu.




b. Piròlisi - La piròlisi consisteix en la descomposició o craqueig tèrmic de la matèria orgànica en absència d’oxigen a uns 450-500 ºC. Les condicions perquè sigui ràpida és que l’escalfament i l’evacuació dels productes generats en el reactor siguin en menys de 2 s, produint-se principalment vapors que a temperatura ambienttenen forma líquida.
En condicions de procés adequades el rendiment pot ser de fins a 70-75% en massa per l’oli de piròlisi, també anomenat biooli.

c. Fotosíntesi - consisteix en una cèl · lula solar avançada de la mida d'un naip que simula el procés que les plantes verdes utilitzen per convertir la llum solar i l'aigua en energia.


d. Efecte Joule - Quan un corrent circula per un conductor(o en general per una resistència R), aquest s'escalfa degut al xoc dels electrons lliures amb els ions que forman el conductor. L'energia dissipada per unitat de temps en forma de calor es pot calcular: P=R*I2 on I és la intensitat que hi circula. En un cert temps t, l'energia
elèctrica transformada en energia calorífica serà: E=P*t=R*I2*t.

e. Termoparell - El termoparell és un dispositiud’estat sòlid que s’utilitza per produir
energia elèctrica a partir de la calor. Són uns censors de temperatura, on el
voltatge produït a causa de les seves característiques termoelèctriques (sense
energia auxiliar), origina que un corrent circuli a través d’un mesurador elèctric
el qual es calibra per indicar el valor de la temperatura.


2. Digueu quina diferència hi ha entre:a.Alternadors / dinamos - El dinamo genera corrent continu a partir del moviment utilitzant la inducció generada entre un bobinatge i un imant (permanent o electromagnètic). Aquesta inducció genera una força electromotriu altern que és rectificada mitjançant unes escombretes col·lectores que la rectifiquen de manera mecànica.L'alternador genera corrient alterna a partir del moviment mecànic, utilitzant elmateix principi.Els dinamos no s'utilitzen tant, ja que el sistema d'escombretes es desgasta i genera més pèrdues d'energia. Avui en dia, amb l'electrònica de potència, s'utilitza l'alternador i es rectifica (si es vol extreure corrent continu) amb alguna configuració de ponts, obtenint major vida útil i menors perdudes (major rendiment).

b. Reacció nuclear de fusió / Reacció nuclear de fissió- La fissió nuclear és una de les dues reaccions possibles que obtenim quan treballem amb energia nuclear.
Anomenem fissió nuclear a la divisió del nucli d'un àtom. El nucli es converteix en diversos fragments amb una massa gairebé igual a la meitat de la massa original més dos o tres neutrons. La fissió nuclear pot ocórrer quan un nucli d'un àtom pesat captura un  neutró, o potpassarespontàniament. La fusió nuclear és una reacció nuclear en la qual dos nuclis d'àtoms lleugers, en general l'hidrogen i els seus isòtops (deuteri i triti), s'uneixen per formar un altre nucli més pesat, alliberant una gran quantitat d'energia (veure la definició d'energia).

Captadors solars / cèl·lules solars – Els Captadors solars són uns dispositiu que aprofiten l'energia del sol per escalfar aigua...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS