L'acne

Páginas: 7 (1574 palabras) Publicado: 2 de noviembre de 2010
ÍNDEX_______________________________________________________

__________________

1. Introducció
2. Anatomia
3. Què és l’acne?
4. Com es produeix/Etiologia
5. Símptomes
6. Tractament
7. Cura de la pell
8. Resum
9. Webgrafia, Bibliogafia



1. INTRODUCCIÓ

L’ acne és la malaltia de la pell que afecta a més persones al nostre país, la pateix o l’ha patit la majoria de lapoblació.
Encara que l’acne no sigui una amenaça greu per la salut, la seva manifestació més aguda pot ser causa de desfigurament i cicatrius permanents, que poden afectar greument a qui la pateix.

2. ANATOMIA
Només algunes zones del nostre cos no estan cobertes de pèl.
El pèl esta compost per un compost químic anomenat queratina que es sintetitza dins de la pell mitjançant el fol·licle pilós.
Lespetites glàndules ubicades entorn el fol·licle pilós produeixen una substància oliosa anomenada sèu. Aquestes glàndules s’anomenen glàndules sebàcies. El sèu entra en contacte amb la superfície de la pell per l`apertura del fol·licle.

El fol·licle del pèl i les glàndules sebàcies que l’envolten reben el nom d’unitat pilo-sebàcia.

Les unitats pilo-sebàcies són més grans i més abundants a lacara, l’esquena i el pit. Aquestes són les àrees on l’acne tendeix a aparèixer.

3. QUÈ ÉS L’ACNE?

L’acne té lloc quan el sèu no pot passar a través del fol·licle pilós. Les cèl·lules exteriors del fol·licle es desprenen massa ràpid i s’enganxen unes a sobre de les altres, obstruint l’obertura a l’exterior del fol·licle i impossibilitant així la sortida del sèu.
La barreja del sèu i lescèl·lules que s’han desprès, fa que apareguin bacteris als fol·licles obturats. Aquests bacteris produeixen productes químics i enzims que provoquen la inflamació.
Quan un fol·licle tapat ja no pot contenir més substàncies es trenca i vessa el sèu, cèl·lules epitelials i bacteris sobre la pell del voltant.
La majoria de casos d’acne es donen en els adolescents. Gairebé el 85% dels adolescents entreles edats de 12 i 14 anys pateixen acne. Encara que gent de totes les edats poden patir aquesta malaltia.
La majoria de les persones deixen de tenir acne quan arriben als 30 anys, tant mateix algunes persones continuen tenint-lo als 40 i 50 anys d’edat.

4. COM ES PRODUEIX/ETIOLOGIA

Hom desconeix la causa exacta de l’acne, però els metges creuen, que té lloc per diversos factors. El factorprincipal és tenir un alt nivell d’hormones.

- les hormones sexuals masculines, anomenades andrògens, augmenten en els nens i les nenes durant la pubertat. Un major número d’andrògens implica una major grandària de glàndules cebàcies, la qual cosa vol dir que es produeixi més sèu.
- Un altre factor relacionat amb l’acne és l’hereditari, o genètic. La tendència a desenvolupar l’acne pot serherència dels pares. Per exemple, hi ha estudis que demostren que molts nens en edat escolar que pateixen acne tenen una història familiar amb casos d’acne en varies generacions anteriors.
- Hi ha factors que poden empitjorar l’acne. Els nivells hormonals en nenes i dones poden empitjorar l’acne de 2 a 7 dies abans de l’inici del cicle menstrual.
- Els canvis hormonals deguts a l’embaràs, tambépoden fer que l’acne empitjori. Quan les dones comencen o deixen de prendre anticonceptius orals, els canvis hormonals que es produeixen poden empitjorar l’acne.
- Els irritants ambientals, com són la pol·lució i un alt grau d’humitat, poden afectar causant un empitjorament de la malaltia.
- El fet de de manipular,comprimir o fregar amb força les ferides també és una causa que fa empitjorar l’acne.Contràriament del que es pensa l’acne NO és provocat per:

- menjar xocolata
- fer una dieta de baixa qualitat, (menjar ràpid, amb molts greixos,etc…)
- no tenir cura de la higiene personal

5. SÍMPTOMES

Les lesions de l’acne són fol·licles pilosos que han augmentat de grandària i han resultat obstruïts pel greix i els bacteris.

Si la lesió queda sota la pell, se li diu punt...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS