L'arbre domèstic, de Pere Calders. Comentari de text.

Páginas: 4 (914 palabras) Publicado: 29 de marzo de 2013
L’arbre domèstic forma part del llibre de contes de Pere Calders i Rossinyol (1912-1984), Cròniques de la veritat oculta, publicat l’any 1955 durant el seu exili a Mèxic, i el composen trenta-unanarracions breus dividides en tres parts: I. La imprevista certesa; II. Ver, però inexplicable, i III. L’escenari desconcertant. Les dues primeres parts consten de dotze relats cadascuna, i la tercera,de set. L’arbre domèstic és el tercer conte de la segona part.

El protagonista d’aquesta història es lleva, de bon matí, un dia qualsevol amb una sorpresa monumental: hi ha un arbre plantat al seumenjador, les branques del qual arriben fins el sostre. Com que no té ningú més a qui explicar-ho, decideix posar-ho en coneixement de la policia. Inicialment, el capità li diu que allò és del totimpossible, però com que l’home insisteix, aleshores fins i tot li aixeca la veu per fer-li veure que, de ser veritat, podria suposar un gran daltabaix pel seu país. És a dir, que si fos possible trobarun arbre en un menjador, també ho podria ser qualsevol altra cosa, des d’una revolució o la negació de la condició divina del rei fins a la guerra.

Atesa l’enorme trascendència d’aquell fet, elpolicia l’insta a mantenir-ho en secret i li confirma que es tracta d’un afer d’interès nacional, assegurant-li que l’Estat el compensarà adequadament. L’home, en un arrevatament de patriotisme, esnega a rebre diners. En qualsevol cas, dies després reb una carta del rei agraïnt-li el seu gest, una recompensa que ell considera més que suficient per sentir-se satisfet.
Hi ha dos personatges queinteractuen en aquest conte: l’home que té l’arbre a casa i el capità de la policia. Com és natural, l’home se sent completament estorat en veure que ha crescut un arbre en el seu menjador. No és quelcomque acostumi a passar gaire sovint ―per sort―, però quan passa, sorprèn. La seva reacció davant d’un fet tan incongruent és, doncs, molt lògica.

Per la seva banda, el policia, al que Pere...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guia per al comentari de text
  • l'arbre domestic
  • Guia per fer un comentari de text
  • Pere Calders
  • Pere Calders
  • Pere Calders
  • pere calders
  • Pere Calders

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS